Το Τατόι, ο Μπουτάρης και το ΤΑΙΠΕΔ

Μαριάννα Τζάννε

Το Τατόι, ο Μπουτάρης και το ΤΑΙΠΕΔ

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης έχει προτείνει να αξιοποιηθεί το κτήμα για την παραγωγή οίνου, εκτιμώντας ότι μπορούν να αναπτυχθούν πάνω από 300 ποικιλίες και να λειτουργήσει μονάδα παραγωγής 250.000 φιαλών κρασιού ετησίως

Οι γαμήλιες δεξιώσεις που δόθηκαν τον Σεπτέμβριο του 1964 στο Τατόι προς τιμή του βασιλικού ζεύγους Κωνσταντίνου-Αννα –Μαρίας ήταν κατά τις μαρτυρίες της εποχής οι πιο μαζικές συγκεντρώσεις που οργανώθηκαν ποτέ στα βασιλικά ανάκτορα. 

Θα ήταν μάλλον και από τις τελευταίες.

Η έλευση της Χούντας στη συνέχεια και η βαθιά πολιτική κρίση που κυρίευσαν την χώρα αραίωσαν τις επισκέψεις και η εγκατάλειψη του ανακτόρου από την πολιτεία, όταν η βασιλεία έδυσε, ξεθώριασε τις μνήμες και οδήγησε στην παρακμή ένα μνημειώδες κτήμα που έσφυζε από ζωή. 

Η πολυκύμαντη ιστορία του Τατοίου έχει μεταφερθεί τους τελευταίους μήνες στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, παρά τις σοβαρές αντιρρήσεις που διατυπώνουν οι Φίλοι της περιοχής. Ο κύριος διαχειριστής της κρατικής περιουσίας έχει αναλάβει την εκμετάλλευση ενός από τα πλέον εμβληματικά ακίνητα του λεκανοπεδίου. Ποιος θα σηκώσει το βάρος της αναστήλωσης και προπάντων τι θα φιλοξενήσει ο ιστορικός τόπος είναι ακόμη παντελώς άγνωστο. 

Εδώ και μήνες στο ΤΑΙΠΕΔ ισχυρίζονται ότι υπάρχουν διεθνείς επενδυτές που θα μπορούσαν να δουν με σεβασμό το χώρο που εκτείνεται σε πάνω από 40.000 στρέμματα. Άρχισαν να μελετούν κτήματα του εξωτερικού ανάλογης εμβέλειας όπως το Waddesdone Estate της οικογένειας Ρότσιλντ στη Βρετανία. Εκεί ένα κτήμα 30.000 στρεμμάτων μετατράπηκε σε 70.000 στρέμματα και σήμερα η επισκεψιμότητά του υπολογίζεται σε 300.000 επισκέπτες ετησίως. Ξεκίνησαν επαφές με την εταιρεία που διαχειρίζεται το Τivoli Gardens στην Κοπεγχάγη, από τα πιο γνωστά θεματικά πάρκα διεθνώς, εξετάζοντας ακόμη και την συνεκμετάλλευση της έκτασης του Τατοΐου με σκοπό την ανάπτυξη ενός θεματικού πάρκου που θα συνδυάζει τον πολιτισμό με τη διασκέδαση και την ψυχαγωγία. 

Εξαιρετικές ιδέες που βγάζουν από το τέλμα και την διαχρονική απραξία ένα κτήμα που το ελληνικό κράτος έχει πληρώσει χρυσάφι στον τέως για να διαφεντεύσει. Πάνω από 13 εκατ. ευρώ κόστισε η αποζημίωση που επιδίκασε το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην βασιλική οικογένεια για να υπαναχωρήσει από την μεγάλη κινητή και ακίνητη περιουσία. Την ίδια στιγμή ο Οργανισμός της Αθήνας έχει καταρτίσει ένα ενδιαφέρον σχέδιο για τα πρώην ανάκτορα της βασιλικής οικογένειας, προκρίνοντας για την αξιοποίησή τους τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. 

Ο ΟΡΣΑ που εποπτεύεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος θεωρεί ότι το Τατόι αποτελεί ένα κορυφαίο περιαστικό πάρκο που πρέπει να διατηρήσει τον χαρακτήρα του με ήπιες αναπτύξεις, αναψυχή και  πολιτισμό χωρίς να αποκλείονται μέσα σε αυτό και επενδυτικές χρήσεις όπως είναι καφέ, εστιατόρια, καφενείο και ξενοδοχείο. Είναι αξιοσημείωτο ότι ακόμη και σήμερα χωρίς υποδομές το Τατόι υπολογίζεται ότι επισκέπτονται περίπου 9.000 επισκέπτες το χρόνο (σχολεία, πολίτες). Η μελέτη που έχει εκπονήσει ο Οργανισμός και έχει σταλεί και στο ΤΑΙΠΕΔ προβλέπει συγχρόνως την αναβίωση της παράδοσης με την δημιουργία μίας πρότυπης μονάδας αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής σε έκταση 1.500 στρεμμάτων.

Παρεμφερής είναι και η πρόταση του κ. Γιάννη Μπουτάρη. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης έχει προτείνει να αξιοποιηθεί το κτήμα για την παραγωγή οίνου, εκτιμώντας ότι μπορούν να αναπτυχθούν πάνω από 300 ποικιλίες και να λειτουργήσει μονάδα παραγωγής 250.000 φιαλών κρασιού ετησίως. Μη ξεχνάμε ότι ως το 1960 διατίθονταν προϊόντα με την σφραγίδα του κτήματος καθώς στο Τατόι υπήρχε ένα εντυπωσιακό αγρόκτημα με οινοποιείο, βουστάσιο, ελαιώνα. Το μεγάλο ερώτημα είναι εάν οι ιδέες αυτές θα καταφέρουν να μετουσιωθούν σε πράξη ή αν η δημοσιονομική αγωνία να έρθουν επενδυτές και να κάνουν εν λευκώ ότι γουστάρουν θα αφανίσει και την τελευταία ευκαιρία αξιοποίησης του Τατοίου. Ο Οργανισμός της Αθήνας διατείνεται ότι έχει στενή και καλή συνεργασία με το Ταμείο αποκρατικοποιήσεων είναι όμως φανερό ότι τον τελευταίο λόγο στην αξιοποίηση του χώρου θα έχουν οι τεχνοκράτες. 

Ελπίδα όλων μας είναι το Τατόι να γίνει κάτι παραπάνω από ένα πεντάστερο ξενοδοχείο, με βίλες και spa.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ