Syriza Star Wars: Αναζητώντας τη χαμένη αυτοκρατορία

Syriza Star Wars: Αναζητώντας τη χαμένη αυτοκρατορία

Tον χαμένο αρχι-Τζεντάι ψάχνει μέσα του ο Αλέξης Τσίπρας - Ποιες είναι οι αντιστοιχίες της χολιγουντιανής υπερπαραγωγής με το ελληνικό science fiction της «Δεύτερης Φοράς Αριστεράς»

Syriza Star Wars: Αναζητώντας τη χαμένη αυτοκρατορία
«A long time ago in a galaxy, far far away» (Σε έναν πολύ-πολύ μακρινό γαλαξία, πριν από πολύ καιρό) ήταν το θρυλικό entry της επικής αστρικής ιστορίας που με κίτρινα γράμματα έμπαινε στις συνειδήσεις των θεατών και δεν λέει ακόμα τόσες δεκαετίες μετά να ξεφτίσει - με τον ίδιο τρόπο που τα χρωματισμένα γράμματα του «Η Ελπίδα Ερχεται» αρκούσε τέτοια εποχή για να ποτίσει με ψευδαισθήσεις τους οπαδούς του ΣΥΡΙΖΑ.

Οχι τυχαία, έναν χρόνο αργότερα και ενώ η ελπίδα φαίνεται να έχει χαθεί πίσω από καταστροφικά μνημόνια, από ένα διαλυμένο κόμμα και από αμέτρητα συντρόφια που έχουν εξοκείλει σε άλλα πλανητικά σύμπαντα, βγαίνει στις αίθουσες το «Star Wars: Η Δύναμη Ξυπνάει». Ο άκρως ειρωνικός τίτλος υποδηλώνει ότι η χαμένη Δύναμη των Τζεντάι μπορεί να ξαναξυπνήσει αν βρεθεί ο χαμένος αρχι-Τζεντάι Λιουκ, αν συντονιστούν οι παλιοί με τους καινούριους, αν καταφέρει και αναστηθεί από τις στάχτες της η Αντίσταση - με τον ίδιο τρόπο που η χαμένη Δύναμη της Αριστεράς πρέπει να ανακαλύψει εκ νέου την καταγωγή της. Ή μήπως να ανατρέξει στα παπανδρεϊκά πρότυπα τα οποία φαντασιώνεται να αναστήσει ο χαμένος γόνος-Τζεντάι του άλλοτε παντοδύναμου παπανδρεϊσμού; Οπως και να ’χει, οι ιστορίες της επικής διαστημικής ταινίας με το science-fiction που φέρει τον τίτλο «Δεύτερη Φορά Αριστερά» είναι παραπάνω από ανάλογες: ο χαμένος Λιουκ Σκάιγουοκερ-Αλέξης Τσίπρας είναι κάπου χαμένος σε μια σπηλιά, σε έναν παράξενο εξωτικό τόπο που κανείς δεν ξέρει αν είναι πραγματικός, σε μια κρυψώνα που πολλοί απορούν αν υφίσταται στ’ αλήθεια την ίδια στιγμή που η Αντίσταση -η πανίσχυρη άλλοτε ομάδα ριζοσπαστών στην οποία ανήκε- δείχνει να έχει καταρρεύσει.

Κλείσιμο


Αλέξης Τσίπρας aka Λιουκ Σκάιγουοκερ - Ανδρέας Παπανδρέου aka Γιόντα

Αυτοί που μπορεί να ξέρουν πού βρίσκεται ο Λιουκ -ο μόνος που μπορεί να ξαναξυπνήσει την πεθαμένη δύναμη των Ανταρτών- είναι κάτι παράξενα ανδροειδή-ρομποτάκια τα οποία κατέχουν τα διαφορετικά κομμάτια ενός χάρτη με την περίφημη κρυψώνα. Μυστικός διαμεσολαβητής σε αυτή την προσπάθεια είναι η φοβερή και τρομερή κάτοχος μιας καντίνας, η Ματζ Κανάτα -η μόνη που μπορεί να βοηθήσει το ρομποτάκι με τον χάρτη BB-8 να ενωθεί με τις δυνάμεις της Αντίστασης-, γι’ αυτό και οι ξεπεσμένοι πολεμιστές προστρέχουν σε αυτήν για να μπορέσουν να ξαναβρούν ο ένας τον άλλον και να διατηρήσουν την προοπτική της Αντίστασης ζωντανή. Ξέρουν άλλωστε ότι η Κανάτα θα έρθει ως άλλος διαμεσολαβητής-Γιούνκερ να υποδείξει ποιοι είναι αυτοί που μπορούν να βοηθήσουν, πώς πρέπει να οργανώσουν το σχέδιό τους και ποιοι είναι οι κίνδυνοι που έχει να αντιμετωπίσει η Αντίσταση απέναντι στην πανίσχυρη Αυτοκρατορία.



Νίκος Παππάς aka Κάιλο Ρεν

Επιπλέον, η Κανάτα δεν αναλαμβάνει μόνο ρόλο διαμεσολαβητή, αλλά είναι κι αυτή που έχει κρυμμένο σε ένα παλιό μπαούλο το χαμένο φωτόσπαθο που ανήκε στον Λιουκ και πριν από αυτόν στον πατέρα του. Η Κανάτα ξέρει καλά και τους δύο, τον εκπρόσωπο του Καλού και του Κακού, τα όρια των δυνάμεών τους και τον τρόπο που ο κατά τα άλλα καλός Τζεντάι-Λιουκ διαθέτει πολλά σκοτεινά στοιχεία από τον πατέρα του-Νταρθ Βέιντερ. Αλλά ποιος είναι πραγματικά ο ρόλος του Νταρθ Βέιντερ;

Ο ρόλος του Βέιντερ-Ανγκελα Μέρκελ και αρχιμέντορα του κακού φιλελευθερισμού είναι να δείξει στον Λιουκ τα στοιχεία της καταγωγής του αφού κατ’ ουσίαν είναι ο πατέρας του. Από αυτόν γεννήθηκε, σε αυτόν κινδύνευσε να μοιάσει και αυτόν φοβάται ως μόνιμο εχθρό του. Ακόμα και όταν ο Βέιντερ πεθαίνει από το φωτόσπαθο του Λιουκ, αυτό δεν σημαίνει ότι παύει να εξαπλώνεται η Αυτοκρατορία συντρίβοντας τις δυνάμεις της ξεπεσμένης πλέον Αντίστασης.



Ανγκελα Μέρκελ aka Νταρθ Βέιντερ


Οσο ο Λιουκ παραμένει παροπλισμένος, χαμένος σε μια άγνωστη κρυψώνα, τόσο το κακό θα απλώνεται πέρα από τον βασικό του άξονα: από το τεράστιο δηλαδή Αστρο του Θανάτου 3 -που θα μπορούσε να παρομοιαστεί με την πανίσχυρη Γερμανία-, το οποίο έχει καταφέρει με την τρομερή δύναμη που αντλεί από τον Ηλιο να καταστρέψει πολλούς πλανήτες που περιφέρονται γύρω τους -βλέπε άλλες ευρωπαϊκές χώρες-εξοντώνοντας εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους. Η Αυτοκρατορία ωστόσο δεν είναι μόνο πανίσχυρη και παντοδύναμη, είναι και αυτή που καταφέρνει -όπως στα πρώτα επεισόδια- να στήνει παγίδες διαρκώς στον Λιουκ-Τσίπρα: επίτηδες φέρ’ ειπείν στην «Επιστροφή των Τζεντάι» τον αφήνουν να εισχωρήσει μαζί με την παρέα του, τα μέλη της Αντίστασης, στο Αστρο του Θανάτου, ώστε εκείνοι να νομίζουν ότι έχουν καταλάβει την καρδιά των αντιπάλων και τελικά να παγιδευτούν στις δυνάμεις του Κακού. Επιπλέον, ο Αυτοκράτορας σε εκείνο το επεισόδιο καταφέρνει να οδηγήσει τον Λιουκ στην άλλη πλευρά προσπαθώντας να τον κάνει να επιστρέψει στην σκοτεινή πλευρά της Δύναμης.



Αλέκος Φλαμπουράρης aka Τσούι - Γιάνης Βαρουφάκης aka Χαν Σόλο 

Ο παντοδύναμος Αυτοκράτορας δεν είναι άλλον από τον Πάλπατιν - τον εμβληματικό Νταρθ Βίσιους, τον κακό των κακών, αυτόν που διαφεντεύει κάθε δύναμη στο σύμπαν. Παρότι πλασάρεται ως ένας απλός δημόσιος λειτουργός με καλές προθέσεις, ο οποίος λειτουργεί για την κατίσχυση της Δημοκρατίας, δεν είναι παρά αυτός που βάζοντας σε εφαρμογή μια σειρά από στρατηγικά γεγονότα -όπως τον Πόλεμο των Κλώνων- θα εξοντώσει τελικά και τους Τζεντάι και τη Δημοκρατία εγκαθιδρύοντας ένα απολυταρχικό γαλαξιακό σύμπαν. Είναι επίσης ο μόνος που μπορεί να  επηρεάζει και να διαφεντεύει ακόμα και τον Νταρθ Βέιντερ-Ανγκελα Μέρκελ, σε έναν ρόλο που φέρνει εύλογα στον νου τον Σόιμπλε.



Βόλφγκανγκ Σόιμπλε aka Νταρθ Βίσιους



Πριγκίπισσα Λέι- Τσακαλώτος
Στις αμέτρητες ήττες που έχει δει η Επαναστατική Συμμαχία -η λεγόμενη Αντίσταση- στον αγώνα εναντίον της Γαλαξιακής Αυτοκρατορίας συγκαταλέγεται και η αναγκαστική εξορία του Λιουκ, ο οποίος απομονωμένος δεν μπορεί να κάνει και πολλά για να ανασυστήσει τη Δύναμη της Αντίστασης. Μένει μόνο να θυμάται τις χρυσές συμβουλές του μέντορά του και ιδανικού καθοδηγητή, του Γιόντα, ο οποίος ως άλλος Ανδρέας Παπανδρέου του λέει να μην ξεχνάει ότι τη δύναμή του την αντλεί από το σύμπαν, τον λαό. Επίσης του διδάσκει πώς να παραμείνει πραγματικός ηγέτης και να διατηρεί την ψυχραιμία του σε κάθε άνιση μάχη. Σταθερός συνεργάτης και συμμαχητής ως ουσιαστικός καθοδηγητής της Αντίστασης είναι η Πριγκίπισσα Λέια, η οποία δεν έκλεψε ποτέ τις εντυπώσεις, αλλά κατάφερε να είναι αρκετά αποτελεσματική όποτε ο Λιουκ το χρεια­ζόταν. Ηταν άλλωστε το ιδανικό συμπλήρωμά του, αυτή που κρατούσε τα ηνία όποτε ο Λιουκ έπεφτε στις παγίδες και κατάφερνε να κρατήσει το αντιστασιακό στράτευμα ενωμένο. Ως άλλος Τσακαλώτος, η Λέια δεν έκανε ποτέ τη μεγάλη ανατροπή ως χαρακτήρας, παραμένοντας σταθερή και διατηρώντας τον ρόλο στρατηγού - αυτή είναι άλλωστε και η επίσημη θέση της. Δεν είχε δηλαδή καμία σχέση ως πιο υποτονική -αν και σταθερή- προσωπικότητα με το εκρηκτικό έτερόν της ήμισυ που έφερε το όνομα Χαν Σόλο.



Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ aka Ματζ Κανάτα 

Σε αντίθεση με την ψύχραιμη Λέια, ο τσαμπουκαλεμένος Σόλο- Βαρουφάκης διακήρυττε τη μάχη μέχρι τέλους, με αποτέλεσμα να εκθέτει διαρκώς την Αντίσταση σε κινδύνους. Ως πιο χαρισματικός από όλους, το αλάνι Χαν Σόλο έκανε διαρκώς άνω κάτω τους ηγέτες της Αυτοκρατορίας, οι οποίοι ωστόσο δεν πείθονταν από τα τερτίπια του - σε αντίθεση με τους «καλούς» της Αντίστασης που υπέκυπταν στη γοητεία του. Εκτός από αγύρτης, ο Σόλο είναι και μοναδικός τυχοδιώκτης, γοητευτικός και νάρκισσος, ακαταμάχητος και ιδανικός στις απατεωνιές. Ο Λιουκ τον εμπιστεύεται αλλά και τον αντιστρατεύεται, αδυνατεί να τον καταλάβει, αλλά και καταφεύγει στη βοήθειά του. Τελικά, όμως, ο Χαν Σόλο δεν καταφέρνει να νικήσει τον νούμερο ένα εχθρό του, που δεν είναι άλλος από τον γιο του, τον Κάιλο Ρεν. Ο Ρεν δεν είναι ακριβώς κακός στον βαθμό που δεν έχει καταφέρει να αποκτήσει τη δύναμη ενός Νταρθ Βέιντερ, αλλά ούτε καλός, αφού έχει ξεστρατίσει από το Τάγμα των Τζεντάι.

Υπήρξε ασφαλώς μαθητής του Λιουκ και συναγωνιστής, αλλά φαίνεται πως αντί να διατηρήσει ό,τι οικοδόμησε ο Λιουκ, το καταστρέφει πηγαίνοντας με τους νικητές-αντιπάλους ύστερα από τη μάχη του Εντορ, στην οποία οι Τζεντάι συνετρίβησαν κατά κράτος (το δικό τους This Is a Coup;). Οντας κάτι ανάμεσα σε υποτελή της Αυτοκρατορίας και πρώην Τζεντάι, ο Κάιλο Ρεν-Νίκος Παππάς μπορεί να αντιστέκεται στο απόλυτο κακό, αλλά εκτελεί κατά γράμμα τις εντολές του Ανώτατου Ηγέτη Σνόουκ, ο οποίος τον αναγκάζει να υποτάξει τη φωτεινή πλευρά της Δύναμης στις ανάγκες της άλλης πλευράς. Ο Ρεν είναι πια υποτελής της Αυτοκρατορίας και εργάζεται για την αποτελεσματική κατίσχυσή της.



Ευκλείδης Τσακαλώτος aka Πριγκίπισσα Λέια



Ο Γαβριήλ C-3P0 και τα υπόλοιπα ανδροειδή
Από κει και πέρα υπάρχουν και οι ενδιάμεσοι συμπαθητικοί χαρακτήρες που βοήθησαν τους Τζεντάι, έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ευόδωση των πλάνων τους, αλλά σταδιακά απομακρύνθηκαν. Και μπορεί ο συμπαθής και καλοσυνάτος C-3PO, το χρυσό ρομπότ, να είχε ενδιάμεσο ρόλο βγάζοντας διάφορους ακολούθους των Τζεντάι από τη δύσκολη θέση, δεν κατάφερε ωστόσο να κάνει τίποτα άλλο από το να σχολιάζει από απόσταση τα τεκταινόμενα. Είναι κι αυτός που βρέθηκε ως ιδανικός διπλωμάτης παρών στις σκληρές διαπραγματεύσεις με τον Τζάμπα δε Χατ να τα βγάζει αποτελεσματικά πέρα με διάφορους μαφιόζους, να μην τον παίρνουν πρέφα ποτέ οι κακοί και γενικότερα να λανσάρεται ως ένας από τους πιο συμπαθείς και αποστασιοποιημένους χαρακτήρες - λέγε με Γαβριήλ Σακελλαρίδη. Αλλά είναι και αυτός που καταφέρνει να προσεγγίσει τον άλλο χαρακτήρα, με τον οποίο ωστόσο τους χωρίζει η άβυσσος τον Τσιουμπάκα, γνωστό και ως Τσούι. Ο δίμετρος 200 ετών πιθηκόμορφος Τσούι ήταν πιστός σύντροφος του Χαν Σόλο, ο άνθρωπος που βρισκόταν χαριστικά στο πλευρό του, χωρίς ωστόσο να διαθέτει  δεινές ικανότητες.



Γαβριήλ Σακελλαρίδης aka C-3PO

Περισσότερο αναγνωρισμένος ως πιστός σύντροφος -παρά ως αποτελεσματικός πολέμαρχος-, ο Τσούι περνάει στο τελευταίο «Star Wars» στην αντεπίθεση μόνο όταν το αφεντικό του πεθαίνει. Συνήθως είναι ακίνδυνος και απλός σύντροφος, μιλώντας μια ακατανόητη σε όλους γλώσσα - ως άλλος Αλέκος (Φλαμπουράρης) σε ρόλο προστάτη-συμμάχου, ο οποίος συμπαραστέκεται και κατανοεί. Συνήθως κινείται δίπλα σε ένα ρομποτάκι, το R2-D2, το οποίο καταφέρνει να μεταφέρει εντολές, παίζει ρόλο ανάμεσα στα διάφορα επιτελικά στελέχη, προσπαθεί να καλύψει αντιθέσεις και να ρίξει τους τόνους - άσχετα αν καταλήγει ενίοτε σε γκάφες. Ως άλλος Βούτσης το R2-D2 είναι αυτό που θα φανεί πιο ψύχραιμο από τα παρορμητικά στελέχη της κεκαυμένης πλέον Αντίστασης. Θα καταφέρει μάλιστα στην «Αυτοκρατορία Αντεπιτίθεται», σε μία από τις πιο κρίσιμες στιγμές των «Star Wars», να επιδιορθώσει τον υπερκινητήρα του «Millennium Falcon», που δεν είναι άλλο από το θρυλικό διαστημόπλοιο του Χαν Σόλο που επιστρέφει δυναμικά σε αυτό το τελευταίο επεισόδιο.



Νίκος Βούτσης aka R2-D2

Παρότι πλέον ύστερα από τόσα χρόνια το «Falcon» μοιάζει σακαράκα, είναι αυτό που καταφέρνει και βοηθάει την παλιοπαρέα να ξεφύγει από το Αστέρι του Θανάτου δίνοντας μια προοπτική του παλιού στο νέο. Ή μάλλον, από τη στιγμή που το νέο απουσιάζει, το παλιό διαστημόπλοιο είναι ο μόνος τρόπος για να μπορέσουν οι περιώνυμοι Αντάρτες να επιβιώσουν. Μήπως τελικά η νοσταλγία που νιώθουν οι παλιοί οπαδοί του «Star Wars» για το «Millennium Falcon» και όλα τα παλιά πρόσωπα και γεγονότα της σειράς -ο λόγος που ο Λούκας διαμαρτυρήθηκε λέγοντας ότι το τελευταίο επεισόδιο είναι απλώς ρετρό- είναι η ίδια πασοκική νοσταλγία που διακατέχει πλέον τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ; Η ψευδαίσθηση πως η παλιά Ανδρεϊκή Αυτοκρατορία θα μπορέσει να ανασυσταθεί όχι με νέα όπλα αλλά ακριβώς με τα παλιά; Αλλωστε στο τελευταίο επεισόδιο όλοι οι παλιοί δεν είναι παρά γραφικοί πόλοι ενός κόσμου που μοιάζει πια να φθίνει και η μόνη ελπίδα τους να ανασυσταθεί είναι ουσιαστικά ο Λιουκ Σκάιγουοκερ, ο οποίος είναι κρυμμένος σε μια σπηλιά, σε ένα απομονωμένο νησί, ανάμεσα σε γκρεμούς που δεν μπορεί να υπερβεί. Η «Η Δύναμη ξυπνάει» είναι ο τίτλος της ταινίας, τι κάνει όμως ο ΣΥΡΙΖΑ;



«Η Δύναμη ξυπνάει» λέγεται το νέο επεισόδιο του «Star Wars»: Θα πάρει άραγε το φωτόσπαθο ο Αλέξης για να βγει στην αντεπίθεση;
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης