Patricia Arquette: «Ποτέ δεν ήθελα να δείχνω τέλεια»

Patricia Arquette: «Ποτέ δεν ήθελα να δείχνω τέλεια»

Μιλάει για τη συγκίνηση του πρώτου του Όσκαρ, για το πώς είναι να μεγαλώνεις μπροστά από μία κάμερα (σ.σ το Boyhood γυριζόταν επί δώδεκα χρόνια), αλλά και πώς κατάφερε να εξελιχθεί στο Χόλιγουντ υπερασπιζόμενη σθεναρά τα «πιστεύω» της

 Patricia Arquette: «Ποτέ δεν ήθελα να δείχνω τέλεια»
Mετά από δύο δεκαετίες στο Χόλιγουντ, έχει πάρει το δικό της μερίδιο από σεξιστικές κριτικές. Όμως, η 46άχρονη ηθοποιός ήταν αποφασισμένη από την αρχή να μην παλέψει για τίποτα άλλο πέρα από όσα εκείνη θεωρούσε προσωπικούς στόχους και προτεραιότητες.

«Όταν ήμουν έφηβη, κάποιος μου είπε: “Αν έφτιαχνες τα δόντια σου, θα μπορούσες να είσαι στο Playboy”» θυμάται. Βρίσκεται στα διαλείμματα των γυρισμάτων για τη νέα σειρά του CBS, CSI: Cyber, στο Studio City της Καλιφόρνιας μαζί με τη δημοσιογράφο Lynette Rice και, όπως της εξηγεί, «Γιατί να θέλω να είμαι στο Playboy; Δεν ήθελα να δείχνω τέλεια, ούτε να είμαι ένα κορίτσι στα περιοδικά. Δεν ήθελα να αλλάξω τον εαυτό μου για να είμαι πιο ελκυστική». Ποτέ δεν συμβιβάστηκε στο βωμό της φήμης και με το πρόσφατο Όσκαρ της αποδεικνύει πως δεν το χρειαζόταν. Μετά τη βράβευσή της, στις 22 Φεβρουαρίου, ανέβηκε στο βήμα και έβγαλε έναν ξεσηκωτικό λόγο που εξέπληξε πολλούς, ζητώντας ισότητα στις αμοιβές των γυναικών ηθοποιών, κάνοντας τη Meryl Streep και την Jennifer Lopez να σηκωθούν από τις θέσεις τους καταχειροκροτώντας και προκαλώντας πολλά σχόλια του τύπου «μετά τους γκέι και τους έγχρωμους, τώρα ήρθε και η σειρά των γυναικών». Η διάσημη οικογένειά της ήταν ιδιαίτερα υποστηρικτική στο ξέσπασμά της. «Πραγματικά εντυπωσιάστηκα. Είμαστε όλοι πολύ περήφανοι για εκείνη» δήλωσε ο αδελφός της, επίσης ηθοποιός, David Arquette.

Κλείσιμο


Μεγαλώνοντας σε μια κοινότητα χίπηδων στη Βιρτζίνια, μέσα σε μια οικογένεια ηθοποιών (τα αδέλφια της, Rosanna, 55, Richmond, 51, Alexis, 45 και David, 43, ακολούθησαν όλοι τα βήματα του ηθοποιού πατέρα, Lewis), από μικρή έμαθε να έχει πολύ ελεύθερο πνεύμα και να μην πηγαίνει με το ρεύμα. «Η μαμά δεν μας άφηνε να έχουμε Barbie. Δεν τη θυμάμαι ποτέ με μακιγιάζ, ενώ με τον μπαμπά μου δεν συζητούσαν ποτέ για ζητήματα ομορφιάς, βάρους ή εξωτερικής εμφάνισης. Όλα αυτά στο σπίτι μας είχαν ελάχιστη σημασία». Kανείς δεν πρόβαλλε αντιρρήσεις, όταν αποφάσισε να ακολουθήσει το επάγγελμα του μπαμπά της (ο οποίος είχε παίξει μικρούς ρόλους σε σειρές και διαφημίσεις).

Ήταν μόλις 19 ετών όταν έμεινε έγκυος με τον τότε φίλο της, το μουσικό Raul Rossi. Ο γιος της, Enzo, είναι σήμερα 26 ετών. «Με το γιο μου ουσιαστικά μεγαλώσαμε μαζί. Ήμουν μια 20χρονη μαμά!». Παρόλο που από τότε δούλευε ως ηθοποιός, ομολογεί πως το παιδί ήταν πάντα προτεραιότητα. «Το απολάμβανα που ήμουν μαμά. Λατρεύω όλες τις μικρές στιγμές των παιδικών του χρόνων, που πέρασαν τόσο γρήγορα. Έχτισα την καριέρα μου μαζί του» ομολογεί. Είχε πια καθιερωθεί στο χώρο, όταν απέκτησε και την κόρη της, Harlow, 12, από το γάμο της με τον ηθοποιό Thomas Jane.

Με δύο διαζύγια που πήραν δημοσιότητα στο ενεργητικό της (από τον Nicolas Cage το 2001 και από τον Thomas Jane το 2011) έχει κοινά βιώματα με το ρόλο της στο Boyhood, αυτόν μιας χωρισμένης μαμάς που παλεύει να μεγαλώσει τα δύο της παιδιά. «Όταν είσαι παιδί, σκέφτεσαι ότι θέλεις να αποκτήσεις την ανεξαρτησία σου όσο πιο γρήγορα μπορείς, να μένεις σε δικό σου διαμέρισμα. Όμως, όταν πια είσαι ενήλικας, διαπιστώνεις πως κάποιες φορές η ζωή γίνεται πολύ σκληρή και αμείλικτη».



Ομολογεί ωστόσο ότι προσπάθησε πολύ να προστατεύσει τα παιδιά της από τη δημοσιότητα και τη βιομηχανία του θεάματος. «Δεν βλέπω τις ταινίες μου στο σπίτι, ούτε μιλώ για τη δουλειά με τα παιδιά μου. Δεν υπάρχουν πόστερ μου στους τοίχους!» λέει η Arquette, που αυτή την περίοδο είναι ζευγάρι με τον καλλιτέχνη Eric White. Βέβαια, η βράβευσή της στα Όσκαρ, αλλά και ο νέος της τηλεοπτικός ρόλος φέτος κάνουν λίγο πιο δύσκολο το να μη μεταφέρει τη δουλειά και στο σπίτι. Άλλωστε, είναι ήδη ξεκάθαρο πως τα παιδιά της έχουν πάρει το «μικρόβιο» της υποκριτικής. Ο γιος της, Enzo, έχει ήδη παίξει με τη μητέρα του στην ταινία True Romance και στην τηλεοπτική σειρά Medium, ενώ η Harlow έχει συνεργαστεί με τον πατέρα της, Thomas Jane, σε κάποια πιο μικρά projects, αλλά έχει και πολύ καλή φωνή και, όπως αποκαλύπτει η μαμά της, την ενδιαφέρει εξίσου και το τραγούδι. Η Harlow, μάλιστα, τη συνόδευσε και στην τελετή απονομής των Όσκαρ. «Ήταν μια πολύ ιδιαίτερη στιγμή στη ζωή μου, την οποία καθόλου δεν περίμενα και είναι πολύ σημαντικό να σου λέει το παιδί σου “μπράβο” με ενθουσιασμό» λέει συγκινημένη.

Η Patricia Arquette έχει δώσει στην κόρη της πολλούς λόγους να είναι περήφανη για τη μαμά της, ανάμεσα στους οποίους και η επιβεβαίωση πως ακόμα και οι Χολιγουντιανοί ηθοποιοί μεγαλώνουν. Το Boyhood γυριζόταν επί δώδεκα χρόνια και το πέρασμα του χρόνου είναι κάτι που βλέπουμε και στους ηθοποιούς με την εξέλιξη της ταινίας. Πάντως η Arquette είχε από πολύ πιο πριν μάθει να αποδέχεται τον εαυτό της σε κάθε ηλικία. «Ως ηθοποιός, πολλές φορές “πέφτεις πάνω” στον εαυτό σου σε κάποια άλλη φάση του. Εκεί που αλλάζεις κανάλι, πέφτεις πάνω στο Εφιάλτης στο Δρόμο Με τις Λεύκες και λες “ω, εκεί ήμουν 18… κοίτα πόσο μικρή φαίνομαι!”» λέει. «Όμως, το να το δεις όλο δεμένο μαζί (όπως συνέβη στο Βoyhood) έχει ακόμα μεγαλύτερη ένταση και δύναμη».

Διαβάστε περισσότερα στο PEOPLE που κυκλοφορεί μαζί με το ΘΕΜΑ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης