Impact Hub Athens: Μία εστία κοινωνικής επιχειρηματικότητας στου Ψυρρή

Impact Hub Athens: Μία εστία κοινωνικής επιχειρηματικότητας στου Ψυρρή

Στην καρδιά του Ψυρρή, στην οδό Καραϊσκάκη 28, λειτουργεί εδώ και περίπου ένα χρόνο μια προσπάθεια διαφορετική από τις συνηθισμένες, ένας πυρήνας κοινωνικής επιχειρηματικότητας και κοινωνικής καινοτομίας.

Impact Hub Athens: Μία εστία κοινωνικής επιχειρηματικότητας στου Ψυρρή
Στην καρδιά του Ψυρρή, στην οδό Καραϊσκάκη 28, λειτουργεί εδώ και περίπου ένα χρόνο μια προσπάθεια διαφορετική από τις συνηθισμένες, ένας πυρήνας κοινωνικής επιχειρηματικότητας και κοινωνικής καινοτομίας.

Το Impact Hub Athens, όπως ονομάζεται, αποτελεί δημιουργία δύο νέων παιδιών, της Σόφι Λάμπρου και του Δημήτρη Κοκκινάκη, και είναι μέλος ενός ευρύτερου δικτύου Impact Hubs ανά τον κόσμο.

Κλείσιμο
Στόχος τους, όπως μας ενημερώνει η Σόφι, είναι να καθιερωθούν ως «μια κοινότητα ανθρώπων που μοιράζονται αρχές, ιδέες, αλλά και ένα κοινό όραμα για τον κόσμο».

Για να κατανοήσει κανείς καλύτερα τι ακριβώς κάνουν τα δύο παιδιά, θα πρέπει να πιάσει την ιστορία τους από την αρχή. Το 2005 μια ομάδα πέντε ανθρώπων αποφάσισε να δημιουργήσει ένα δίκτυο ατόμων και να ασχοληθεί με πράγματα που είναι σημαντικά τόσο για την πόλη όσο και για το κοινωνικό σύνολο.

«Την επόμενη τριετία» συνεχίζει η Σόφι, «τα Hubs άρχισαν να εμφανίζονται σε όλο τον κόσμο, φθάνοντας σήμερα τους 7.000 επιχειρηματίες σε 50 σημεία συνάντησης. Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια το όνομα άλλαξε σε Impact Hub, ακριβώς για να δείξουν τον αντίκτυπο της πρωτοβουλίας αυτής».



Παρακολουθώντας τις εξελίξεις, οι δύο καλοί φίλοι αποφάσισαν το 2008 να προγραμματίσουν την ίδρυση του Impact Hub στην Αθήνα. Για να τα καταφέρουν έφυγαν για αντίστοιχα Impact Hubs του εξωτερικού ώστε να πάρουν γνώσεις και εμπειρία. «Εγώ πήγα στη Μαδρίτη και διαχειριζόμουν ένα παγκόσμιο πρόγραμμα νεανικής επιχειρηματικότητας και ο Δημήτρης πήγε στο Hub Βιέννης -αρχικά ως υπεύθυνος επικοινωνίας και HR και στο τέλος ως υπεύθυνος της κοινότητας, όταν και τα δύο Hubs ήταν ακόμα σε πρωταρχικό στάδιο».

Στην Αθήνα επέστρεψαν το 2012 και ξεκίνησαν τις απαραίτητες διεργασίες, μέχρι που ένα χρόνο αργότερα το όνειρό τους πήρε σάρκα και οστά. «Στο Impact Hub Athens» υποστηρίζει ο Δημήτρης, «δεν έχει σημασία ποιος είσαι αλλά τι κάνεις. Ανθρωποι από διαφορετικά background συναντιούναι, δημιουργούν συνδέσεις, εξελίσσονται, επεκτείνουν τις ιδέες τους, έχοντας πάντοτε στο νου τους την κοινωνική αλλαγή μέσα από βιώσιμες πρωτοβουλίες».



Επειδή βέβαια καλή είναι η θεωρία, αλλά η πράξη είναι ακόμα καλύτερη, για να γίνουν πραγματικότητα όλα τα σχέδιά τους κινούνται βάσει οργανωμένου σχεδίου.

Πρώτον, σε τοπικό επίπεδο μέσω του Impact Hub Athens διαθέτουν ένα χώρο όπου τα μέλη έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν σε συνθήκες open space, να συναντήσουν συνεργάτες σε meeting rooms αλλά και να διοργανώσουν ή να συμμετέχουν σε workshops και events.

Δεύτερον, σε παγκόσμιο επίπεδο η πλατφόρμα του Hub.net διευκολύνει τα μέλη με συνδέσεις και συνεργασίες μεταξύ επιχειρήσεων, freelancers και οργανισμών καθώς επίσης επιτρέπει την ανταλλαγή και την επέκταση ιδεών και επιχειρηματικών πρωτοβουλιών.

Τρίτον, για τα μέλη -και όχι μόνο- διοργανώνονται σεμινάρια, workshops και events προσφέροντας γνώσεις, mentoring και καθοδήγηση τόσο σε προσωπικό επίπεδο όσο και σε επιχειρησιακό μοντέλο.



«Αν κάποιος έχει ή ξεκινά μια πρωτοβουλία κοινωνικής επιχειρηματικότητας», καταλήγει η Σόφι, «ας έρθει να μας βρει στο Ιmpact Hub Athens. Εμείς βλέπουμε ένα μέλλον στο οποίο κάθε οργανισμός, αλλά και κάθε άνθρωπος ξεχωριστά, μπορεί να δρα με όλο το θάρρος, την αποφασιστικότητά και δημιουργικότητά του και να χρησιμοποιεί τη δυναμική του για να πετύχει ένα θετικό αποτέλεσμα. Πάνω απ' όλα, βλέπουμε την ανάγκη να μην κάνει κανείς μόνος του αυτό το βήμα».


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης