Τηλέμαχος Ζέης: Ενας αρωματοποιός στα μπουζούκια

Τηλέμαχος Ζέης: Ενας αρωματοποιός στα μπουζούκια

Μεγάλωσε σε ζαχαροπλαστείο, σπούδασε κλασική μουσική, έκανε δεύτερη φωνή στους σταρ της πίστας. Τα αρώματα ήταν πάντα η αδυναμία του - ή μάλλον η δύναμή του, αφού σήμερα ο 27χρονος τραγουδιστής δημιουργεί αρώματα sur mesure

Τηλέμαχος Ζέης: Ενας αρωματοποιός στα μπουζούκια
Η  ιδέα να ασχοληθεί με την αρωματοποιία γεννήθηκε από ένα τυχαίο γεγονός - στην περίπτωσή του προέκυψε στις πίστες. Πριν από χρόνια τραγουδούσε ως δεύτερη φωνή με τον Γιώργο Μαζωνάκη σε κάποιο νυχτερινό κέντρο και όταν οι συνάδελφοί του φόρεσαν την ίδια κολόνια με εκείνον θεωρήθηκε από τον ίδιο γεγονός ανεπίτρεπτο - τόσο που έδωσε υπόσχεση στον εαυτό του να μην ξανασυμβεί ποτέ, βρίσκοντας ο ίδιος τη λύση.

«Μου μπήκε η ιδέα να φτιάξω ένα δικό μου άρωμα προκειμένου να μη με αντιγράφει κανένας. Η μυρωδιά χαρακτηρίζει τον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά - το θεωρώ κάτι πολύ προσωπικό. Παρά το γεγονός ότι δούλευα ως δεύτερη φωνή στα μεγαλύτερα νυχτερινά μουσικά σχήματα, άρχισα να κατεβαίνω στο κέντρο της Αθήνας για να προμηθεύομαι αιθέρια έλαια και να μελετώ τις προσμίξεις. Οταν φόρεσα το πρώτο μου άρωμα και όλοι άρχισαν να με ρωτούν γι’ αυτό, τότε αντιλήφθηκα ότι είχα φτιάξει κάτι καλό. Τώρα ξέρω ότι όταν τίθεται ένα τέτοιο ερώτημα το αποτέλεσμα θεωρείται επιτυχημένο».

Κλείσιμο


Ο νεαρός τραγουδιστής, που αναμετράται με τα μυστικά της όσφρησης, αποφεύγει να χρησιμοποιεί μεθόδους όπως του γνωστού οίκου Givenchy, όπου οι ειδικοί αρωματοποιοί ψεκάζουν την εσωτερική πλευρά των τραπεζομάντιλων στα εστιατόρια για να αξιολογήσουν τις εντυπώσεις των πελατών:«Ανακατεύοντας τη βανίλια με το σανταλόξυλο και το πεύκο αμέσως διαισθάνομαι αν αυτό που δημιουργώ θα βγει σε κάτι καλό. Η μυρωδιά έχει καταγραφεί στο μυαλό μου και ό,τι κάνω είναι η προσπάθεια να την αποτυπώσω. Στα αρώματα δεν χωράνε προδιαγραφές. Είναι διάθεση και δημιουργία της στιγμής». Με την αρωματοποιία θα ασχοληθεί με ζήλο από τη στιγμή που φίλοι και γνωστοί θα δείξουν έντονο ενδιαφέρον για τις δημιουργίες του. «Είμαι άνθρωπος των αισθήσεων», διευκρινίζει και συνεχίζει:

«Οι γονείς μου έχουν ζαχαροπλαστείο στα Λουτρά της Αιδηψού κι εγώ είμαι μεγαλωμένος ανάμεσα σε σοκολάτες, κανέλες και βανίλιες. Η μυρωδιά και η γεύση είναι κάτι σαν δεύτερη φύση μου αφού υπάρχουν στη ζωή μου από τα παιδικά μου χρόνια. Οταν χρησιμοποίησα για πρώτη φορά τριαντάφυλλο σε άρωμά μου θυμήθηκα το γλυκό του κουταλιού που φτιάχνει η μητέρα μου».

Τα αρώματά του, που κυκλοφορούν στην αγορά υπό την επωνυμία Τaph117, προμηθεύονται μεγάλοι εγχώριοι οίκοι μόδας αλλά και γνωστές μπουτίκ: «Πρόκειται για sur mesure δημιουργίες, είναι δηλαδή ειδικά σχεδιασμένες σύμφωνα με τις ανάγκες και τις επιθυμίες του προσώπου που μου τις καθορίζει. Η πρώτη ύλη χαρακτηρίζει το ύφος που θέλουμε να αποδοθεί. Το λιβάνι προσδίδει σε ένα άρωμα μυστήριο, τα λουλούδια και τα εσπεριδοειδή αφήνουν μια αίσθηση χαράς, ενώ το πατσουλί αναδύει τη σέξι, λάγνα αίσθηση. Ονόμασα τη συλλογή μου “Taph” που είναι το αρχικό του ονόματός μου, ενώ το 117 έχει προκύψει από την 11η Ιουλίου, ημερομηνία γέννησής μου».

Ο Τηλέμαχος Ζέης, τα αρώματα του οποίου βρίσκει κανείς πλέον και στο εξωτερικό, στα καταστήματα «Miss CoChineChine» στο Λονδίνο και «Ιntragallery» στη Νάπολη, ήδη προτιμούν τραγουδιστές αλλά και μετρ της μόδας, ακολουθώντας την παράδοση που θέλει πολλούς να προτιμούν ένα sur mesure άρωμα. «Μια συνηθισμένη eau de toilette δεν έχει καμία ταυτότητα», παραδέχεται.



Το εργαστήριό του στον Αγιο Δημήτριο θυμίζει μεταμοντέρνο χημείο. Με το που περνάει κανείς το κατώφλι του χώρου οι μυρωδιές διεγείρουν τις αισθήσεις. Μπουκαλάκια, δοκιμαστικοί σωλήνες και μπολ με καφέ είναι παντού διάσπαρτα. «Οταν έχω περάσει ατελείωτες ώρες μυρίζοντας προσμίξεις έρχεται η στιγμή που πρέπει να καθαρίσω την όσφρησή μου για να αξιολογήσω πιο σωστά μια νέα δημιουργία μου. Αυτό γίνεται μυρίζοντας καφέ. Είναι ο μόνος τρόπος για να κρίνεις σωστά», αποκαλύπτει.

Οι τοίχοι και τα έπιπλα στον χώρο του είναι στις αποχρώσεις του γκρι και του μαύρου, χρώματα που κυριαρχούν και στις συσκευασίες των αρωμάτων του. Στα ράφια του καλοστημένου σαλονιού του ανακαλύπτει κανείς κι άλλα αρωματικά προϊόντα, όπως σαπούνια και κεριά, αποτέλεσμα μιας γενικότερης φιλοσοφίας που θέλει τον χώρο που μας περιβάλλει να αναδίδει μυρωδιές φρεσκάδας και καθαριότητας όπως το σώμα μας.

Από την κλασική μουσική στην πίστα με τους σταρ

Ο Τηλέμαχος Ζέης, λάτρης της μουσικής από την παιδική του ηλικία, σπούδασε πιάνο και κλασικό τραγούδι. Μόλις μαθητής του Δημοτικού, πρωταγωνιστεί σε παραστάσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Η επαφή του με τα πιο λαϊκά θεάματα θα έρθει μόλις τελειώσει το σχολείο: «Μου έγινε πρόταση από τη μητέρα μιας συμμαθήτριάς μου η οποία τραγουδούσε σε νυχτερινά κέντρα. Ετσι μπήκα στις μεγάλες πίστες κάνοντας το πρώτο πρόγραμμα αλλά και τη συνοδευτική φωνή. Εχω συνεργαστεί με όλους: από τον Νίκο Κουρκούλη και τον Γιώργο Μαζωνάκη μέχρι την Ελλη Κοκκίνου, τον Σταμάτη Γονίδη και την Ελένη Φουρέιρα. Από όλες τις συνεργασίες έχω κάτι καλό να θυμάμαι. Ο Μαζωνάκης με έκανε να συνειδητοποιήσω αυτό που θέλω να κάνω, ενώ ο Σταμάτης Γονίδης με έμαθε τι σημαίνει να είσαι γενναιόδωρος με τους συνεργάτες σου.
Με τον Γονίδη μάλιστα συνεργαστήκαμε και στο φετινό σχήμα, το οποίο τελικά κατέβηκε επειδή ο επιχειρηματίας δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει το κλείσιμο χορών ώστε το μαγαζί να γίνει βιώσιμο. Η απόφαση να κατέβει το σχήμα και να δώσουμε συναυλίες σε διάφορα μέρη της Ελλάδας ήταν κοινή».

Αυτή την εποχή ο Τηλέμαχος Ζέης μαζί με τον Νίκο Οικονομόπουλο και την Ελένη Φουρέιρα περιοδεύουν σε Αμερική και Καναδά, ενώ παράλληλα ο 27χρονος τραγουδιστής ετοιμάζει την πρώτη δισκογραφική δουλειά του με την Cobalt Music.

«Κάποιοι παραξενεύονται με τις δύο ιδιότητές μου καθώς δεν καταλαβαίνουν τι σχέση μπορεί να έχουν μεταξύ τους», σχολιάζει ολοκληρώνοντας την κουβέντα μας. «Τραγούδι και άρωμα -αν και φαινομενικά ξένα- έχουν κοινή συνισταμένη. Πίσω από τη δημιουργία τους κρύβεται η έμπνευση που έχει τη δύναμη να διεγείρει τις αισθήσεις», καταλήγει χαμογελώντας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης