Αλέξανδρος Κοντοπίδης:Ο μπαχαλάκιας του YouTube αναστατώνει (και) την τηλεόραση

Αλέξανδρος Κοντοπίδης:Ο μπαχαλάκιας του YouTube αναστατώνει (και) την τηλεόραση

Δημοφιλής κωμικός στον αφρό του πελώριου κύματος των YouTubers ή υπερεκτιμημένος πλακατζής της διπλανής πόρτας; Ποιος είναι ο Αλέξανδρος Κοντοπίδης με τους χιλιάδες διαδικτυακούς ακολούθους που τα έκανε μούσκεμα ως καλεσμένος της εκπομπής «Ευθέως», η οποία δεν προβλήθηκε ποτέ;

Αλέξανδρος Κοντοπίδης:Ο μπαχαλάκιας του YouTube αναστατώνει (και) την τηλεόραση
Υπάρχουν τηλεοπτικές στιγμές που έχουν καταγραφεί ανεξίτηλα στο συλλογικό ασυνείδητο του κοινού. Ποιος μπορεί λόγου χάρη να λησμονήσει τη διαμπερή εμφάνιση της νεαρής τότε Καίτης Γαρμπή στη Eurovision του 1993, την αντίδραση του άλλοτε παρουσιαστή ειδήσεων Γιώργου Λιάγκα όταν η φιλοξενούμενη στο δελτίο ειδήσεων του STAR Τζένη Χειλουδάκη αποφάσισε να συστήσει στο Πανελλήνιο τη θηλή του στήθους της ή την -κάθε άλλο παρά καλλιτεχνική- διελκυστίνδα ανάμεσα στις πάλαι ποτέ μαινόμενες τρόφιμες του πρώτου εν Ελλάδι «Fame Story» (βλ. Ασπα Τσίνα Vs Ελεάνας Παπαϊωάννου). Πρόκειται για γεγονότα που καταγράφηκαν από τον τηλεοπτικό φακό και προβλήθηκαν μπρος στα μάτια χιλιάδων -ίσως και εκατομμυρίων- τηλεθεατών, σχολιάστηκαν ποικιλοτρόπως, πέρασαν άλλα στη σφαίρα του vintage και άλλα εξοβελίστηκαν στη στρατόσφαιρα μιας γλυκιάς καλτ νοσταλγίας.

Κλείσιμο


Υπάρχουν βέβαια και εκείνες οι πραγματικά συγκλονιστικές για την ανθρωπότητα στιγμές, όπως ο πρώτος περίπατος των Αρμστρονγκ και Ολντριν στη Σελήνη, στις 21 Ιουλίου του 1969, οι οποίες μπορεί μεν να αποτυπώθηκαν και να αναμεταδόθηκαν ως τηλεοπτικά στιγμιότυπα, όμως δεν έπαψαν ακόμη και 45 χρόνια μετά να αμφισβητούνται, να αποδίδονται σε τηλεοπτικό ταχυδακτυλουργικό, ακόμη και να καλύπτονται για κάποιους από τον πέπλο της θεωρίας συνωμοσίας.

Ε, ένα τέτοιο, συγκλονιστικό για τα χρηστά ήθη του τηλεοπτικού κοινού γεγονός συνέβη προ δεκαημέρου στο στούντιο του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ, θέτοντας μια ντουζίνα ακόμη τσουρουφλιστά διλήμματα στη γεμάτη άγχη, βάσανα και εικασίες ζωή του Ελληνα τηλεθεατή: Ούρησε ή δεν ούρησε τελικά ο Αλέξανδρος Κοντοπίδης (γνωστός και ως Ponzi) στη διάρκεια της μαγνητοσκόπησης της εκπομπής «Ευθέως» που παρουσιάζει ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος; Επέδειξε απλώς το μόριό του ή προέβη στην εκπλήρωση της φυσικής ανάγκης του; Ηταν η φαλλική περιφορά μία πέραν της κοινής λογικής αναφορά στον Αριστοφάνη ή επρόκειτο απλώς για ατόφια, ανόθευτη, μασίφ καφρίλα; Στην πραγματικότητα το ερώτημα που όφειλε να απασχολεί οποιονδήποτε δεν έχει την παραμικρή σχέση με τους ζεν πρεμιέ του ελληνικού YouTube και αυτό είναι το εξής: Ποιος στην ευχή είναι ο Αλέξανδρος Κοντοπίδης;



Ο Αλεξ διαθέτει φυσικά πλεονεκτήματα
«Δεν ξυπνάς μια μέρα και πατάς το κουμπί και λες θα κάνω αυτό. Είναι σαν να έχεις ένα άγριο ζώο μέσα σ’ ένα κλουβί από γεννησιμιού του σ’ ένα ζωολογικό κήπο, αλλά αυτό έχει κάποια ένστικτα, κάποιες τάσεις. Δεν ξέρει από πού προέρχονται, αλλά σίγουρα η συμπεριφορά του είναι ίδια με των προγόνων του. Δηλαδή μερικά πράγματα μας τα υπαγορεύουν τα ένστικτά μας. Αυτά σου λένε τι θα κάνεις», έχει απαντήσει ο ίδιος σε παλαιότερη συνέντευξή του όταν ερωτήθηκε πόθεν προέκυψε το κωμικό ταλέντο που του αποδίδουν. Βεβαίως, αν δεν ξέρει κανείς πώς να δαμάσει τα ζωώδη ένστικτά του, μπορεί να βρεθεί να ουρεί καταμεσής ενός τηλεοπτικού στούντιο, όπως φημολογείται ότι συνέβη στην περίπτωση του Αλέξανδρου Κοντοπίδη. Ο Ponzi, όπως είναι το παρατσούκλι του στο YouTube, εκλήθη από τον δημοσιογράφο Κωνσταντίνο Μπογδάνο στην εκπομπή «Ευθέως», προφανώς λόγω της απήχησης που έχουν τα βίντεό του στο YouTube.

Είναι ένας από τους πολλούς, τους πάρα πολλούς Ελληνες YouTubers που με «χειροποίητα» μέσα -ήτοι μια κάμερα, ένα ανεπιτήδευτο, απολύτως ελληνοπρεπές σκηνικό όσο ένα μπαλκόνι ή μια ταράτσα στα Ανω Λιόσια με άπλετη θέα στο τσιμέντο και στο πλαστικό παντζούρι- φτιάχνουν βίντεο, τα ανεβάζουν στη διαδικτυακή πλατφόρμα και δρέπουν δάφνες που μετριούνται σε likes και views.  O Αλεξ, όπως τον αποκαλούν οι φίλοι του, βεβαίως διαθέτει μερικά φυσικά πλεονεκτήματα: ατσούμπαλο σώμα με παραπανίσια κιλά το οποίο δημιουργεί από μόνο του προδιαγραφές καρικατούρας, συνηθισμένη, next door φάτσα με ευκολία στις περίεργες μούτες και φυσικά χιούμορ διανθισμένο με μπόλικο υβρεολόγιο, με «κλασικές» σεξιστικές συμπαραδηλώσεις και σάτιρα εφηβικής φάσης, τα συστατικά δηλαδή που μιλούν στην καρδιά του αρχετυπικού Νεοέλληνα. Παρέα με τον φίλο του Γιάννη (J Boursi, κατά το διαδικτυακότερον), με τον οποίο γνωρίστηκαν στο Facebook, έχουν δημιουργήσει εδώ και δυόμισι περίπου χρόνια το YouUp.gr, ένα διαδικτυακό κανάλι όπου η κωμωδία, το χιούμορ, ο σαρκασμός και ο αυτοσαρκασμός ερωτοτροπούν επικίνδυνα με την επιτομή της καφρίλας για κάποιους, της χωρίς λογοκρισία πλάκας που κυριαρχεί στα διαδικτυακά μέσα για κάποιους άλλους. Εκείνο που αρχικά ήθελαν ήταν απλώς να σκηνοθετούν βιντεοκλίπ καλλιτεχνών. Γι’ αυτό και είχαν δημιουργήσει την ενότητα Ponzi Room, μια σειρά συνεντεύξεων με καλλιτέχνες της hip hop σκηνής κυρίως, τους οποίους έχουν παραδεχτεί πως προσέγγιζαν ως δυνάμει πελάτες.

Προ της ανακήρυξής του σε «Βασιλιά», «Αυτοκράτορα» ή ακόμη και «Τιτάνα» του ελληνικού YouTube -είναι μερικοί από τους πομπώδεις χαρακτηρισμούς που του αποδίδουν-, ο 28χρονος σήμερα Κοντοπίδης ήταν αυτό που θα λέγαμε πολυτεχνίτης και ερημοσπίτης. Μεγάλωσε στο Μπουρνάζι, προσπάθησε να σπουδάσει την τέχνη του μοντάζ, αλλά έφυγε από τη σχολή κακήν κακώς, έχοντας πρώτα λούσει με καφέ έναν καθηγητή του επειδή εξύβριζε τα θεία, εργάστηκε ως υπάλληλος ασφαλείας στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», ως σερβιτόρος στην «Αίγλη» και υπάλληλος σε πολυκατάστημα, ενώ ένα φεγγάρι έκανε και τον ασφαλιστικό σύμβουλο στην Εθνική Ασφαλιστική. Οταν ερωτάται αναφορικά με το τι είναι εκείνο που πραγματικά τον ενδιαφέρει, απαντά πως τον απασχολεί το πλατύ (και επιδεχόμενο πολλαπλών ερμηνειών) πεδίο του θεάματος. Σε συνεντεύξεις του δεν κρύβει τον θαυμασμό του για το υβριδικό σόου που παρουσιάζουν οι Tiger Lillies, ενώ πλέον το όνομά του φιγουράρει στους συντελεστές του MouTube, του διαδικτυακού καναλιού που έχει λανσάρει το Mega Channel. Πλέον ο Κοντοπίδης κυκλοφορεί και ο ίδιος στον πραγματικό κόσμο, δίνοντας παραστάσεις -σαν αλλά όχι ακριβώς- stand up comedy, εξαργυρώνοντας τη δόξα που έχει αποκτήσει στο σύμπαν του Διαδικτύου. Με τόλμη μάλιστα έχει ομολογήσει πως «μέχρι πρότινος ήμουν σε πολύ άσχημη οικονομική φάση, βασικά δεν είχα καν οικονομική δραστηριότητα, ένα φιλικό σπίτι με συντηρούσε και μου πρόσφερε στέγη και φαΐ. Παρ’ όλα αυτά, θα πω ότι αυτές οι δύσκολες στιγμές είναι σωτήριες». Τη φήμη του την οφείλει στην απελπισία του, η οποία γέννησε τις περίφημες επιστολές του. Μια παρωδία προσώπων που απασχολούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τη δημόσια σφαίρα -ο Κοντοπίδης έχει «στείλει» μεταξύ άλλων επιστολές στον Stan, στη Μαίρη Συνατσάκη (η ίδια το απαίτησε μέσω Twitter), στον Χριστόφορο Παπακαλιάτη, ακόμη και στον Μανώλη Γλέζο και στον Μίκη Θεοδωράκη. Ο μόνος μέχρι τώρα, λέει, που δήλωσε θιγμένος από τα βίντεό του είναι ο ZeRaw από το γκρουπ Vegas.

Η λογική των μακροσκελέστατων one man show βίντεο του Κοντοπίδη είναι απλή. Το ίδιο και η σημειολογία τους. Γυρίζονται ως επί το πλείστον στην ταράτσα ή στο μπαλκόνι του σπιτιού του συνεργάτη του Γιάννη με φόντο πλαστικές καρέκλες, ψησταριές, απλωμένα σεντόνια και απαραίτητο prop έναν μεγαλειώδη φραπέ. Καμιά φορά, δε, παρεμβαίνει και φωνή της Αθίγγανης γειτόνισσας που ενοχλείται από τη φασαρία. Το μοντάζ είναι -ή γίνεται για να φαίνεται- άτεχνο, οι ατάκες επαναλαμβάνονται σε βαθμό μηρυκασμού, το ίδιο και οι κινήσεις - ειδικά για εκείνες που υπονοούν σεξουαλική πράξη θα μπορούσες εύκολα να χαρακτηρίσεις τη φάση ακόμη και παρακμιακή. Και όμως, αυτός ο τύπος με τα αυτοσχέδια βίντεο απολαμβάνει τιμές διαδικτυακού viral. Το ζήτημα βεβαίως -λαμβάνοντας υπόψη την κεκτημένη ταχύτητα που έχει- είναι να μην τα πάρει όλα παραμάζωμα. Οπως στο βίντεο όπου παρωδεί το «Wrecking Ball» της Μηλίτσας Σύρου (κατά κόσμον Miley Cyrus). Οπως και να ’ναι, ο Κοντοπίδης του YouTube σήμερα θυμίζει τον ρετρό επιθεωρησιακό διασκεδαστή του λαού, εκείνον που προκαλούσε ντελίριο γέλιου στο κοινό επειδή περδόταν και ρευόταν. Το θέμα είναι ότι το κοινό το χαίρεται - είτε βρίσκεται σε θεατρική πλατεία είτε σε μόνιτορ υπολογιστή.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης