Σμαράγδα Καρύδη: «Ο Θοδωρής (Αθερίδης) είναι πολλές φορές αγύριστο κεφάλι»

Σμαράγδα Καρύδη: «Ο Θοδωρής (Αθερίδης) είναι πολλές φορές αγύριστο κεφάλι»

Είναι το πιο ακομπλεξάριστο πλάσμα του ελληνικού θεάτρου. Διαθέτει black humor, αυτοσαρκασμό, δεν κάνει την ωραία, παρόλο που γεννήθηκε καλλονή. Με μια κλoτσιά έσπασε την ανασφαλή πορσελάνη της ντίβας, μέσα στην οποία είχε αυτοεγκλωβιστεί για αρκετά χρόνια.

Σμαράγδα Καρύδη: «Ο Θοδωρής (Αθερίδης) είναι πολλές φορές αγύριστο κεφάλι»
Είναι πολλά τα χρόνια γνωριμίας και αγάπης με τη Σμαράγδα. Και οφείλω να ομολογήσω –και να υπογράψω– πως μέσα σε αυτή την ατέλειωτη ματαιοδοξία της ελληνικής «σταρίλας» είναι ο μόνος ντόμπρος άνθρωπος που αυτό που λέει το εννοεί. Και στα τηλέφωνα απαντάει, και το χιούμορ ξέρει να αναγνωρίζει, και για την προσωπική της ζωή θα μιλήσει, αρκεί να ξέρει πως απέναντί της βρίσκεσαι με την ιδιότητα του φίλου και όχι του δημοσιογράφου. Λαμπερό πλάσμα, γενναιόδωρο, χωρίς μιζέριες και δεύτερες σκέψεις.

Κλείσιμο


«Τι θέλεις τώρα; Να το φιλοσοφήσουμε με τόσο ωραία λιακάδα εκεί έξω;» λέει και παράλληλα βάζει απανωτές στρώσεις make-up, πριν ανέβει στη σκηνή του Παλλάς, για το Συρανό ντε Μπερζεράκ. Είναι πολύ πιο όμορφη χωρίς μακιγιάζ. Της το λέω. «Γράψ’ τα αυτά, μην τα λες μόνο» χαμογελάει. Μετά το Chicago, στο οποίο κυριολεκτικά έλαμψε, οι έμπειροι μίλησαν για την Ελληνίδα Shirley MacLaine. «Θα ήθελα να ξανακάνω ένα μιούζικαλ, αλλά με όλες τις προδιαγραφές που είχε το Chicago, όπου όλα ήταν τέλεια. Δεν μου δημιούργησε κούραση, παρόλο που ήταν επίπονο για το σώμα μου. Ωστόσο, δεν μπορώ να καθίσω σπίτι μου, περιμένοντας το επόμενο μιούζικαλ. Θέλω να κάνω και χιλιάδες άλλα πράγματα. Ο ρόλος της Ρωξάνης στο Συρανό με ανανεώνει, δεν βαριέμαι, κάνω κάτι καινούριο. Δεν θέλω να τυποποιηθώ ούτε σε ρόλους ούτε σε είδη, αλλά να δοκιμάσω τον εαυτό μου παντού». Η παράσταση που έστησε ο Γιάννης Κακλέας στο Παλλάς είναι πραγματικό υπερθέαμα. «Ο Συρανό είναι ρόλος, από εκείνους που θα περίμενε ένας άντρας ηθοποιός. Η Ρωξάνη δεν είναι κάτι που περίμενα ή που είχα ονειρευτεί. Τελικά, όμως, είναι ωραία και δεν εννοώ μια ξενέρωτη ωραία».



Με την άνεση της πολύχρονης γνωριμίας, την παροτρύνω να ανοίξουμε για ακόμη μία φορά τα θέματα των σχέσεων, εκείνα τα «ωραία, τα ψυχολογικά» που λέμε με τη Σμαράγδα, τα οποία εγώ επιμένω να αναλύω κι εκείνη με «δολοφονεί» με ακαριαίες ατάκες. Εθελοτυφλούμε στον έρωτα, Σμαράγδα; «Προσωπικά, εν γνώσει μου, εθελοτυφλούσα σε ορισμένα πράγματα. Σαν να υπάρχουν περίοδοι στη ζωή σου που για κάποιο συγκεκριμένο λόγο επιλέγεις να παριστάνεις ότι δεν βλέπεις. Μου έχει τύχει στο παρελθόν, στα 20 κάτι, να υπάρχει ένας μαζοχισμός σε αυτό το θέμα, λες και θες να νιώθεις κάπως ηττημένος. Μπορεί να θέλεις να δοκιμάσεις τα όριά σου ή να θέλεις να πάρεις ένα μάθημα από όλο αυτό. “Εθελοτυφλίξ των 500” το ονομάζω. Μεγαλώνοντας, βέβαια, είναι ανωριμότητα να εθελοτυφλείς διαρκώς. Μετά τα 30 σου, πρέπει να αποφασίσεις με τι θέλεις να ζήσεις» λέει στο People η ηθοποιός. Κάνοντας το δικηγόρο του διαβόλου, αναρωτιέμαι αν το να κάνεις πως δεν αντιλαμβάνεσαι ισχύει ακόμη και για την απιστία. «Το θεωρώ πολύ κοινό το να μη θέλεις να μάθεις. Οι περισσότεροι δεν θέλουν να ταράξουν τα νερά, στα οποία βρίσκονται, ειδικά όταν υπάρχει παιδί και οικογένεια, όταν έχεις στηρίξει την ύπαρξή σου στην ύπαρξη του άλλου. Συνήθως, θέλεις να τα αφήσεις όπως είναι τα πράγματα. Εξάλλου, δεν υπάρχει μεγαλύτερη ευκολία από το να θέλεις να μάθεις την αλήθεια. Εάν επιλέξεις, όμως, να ζεις για πάντα στο ψέμα, εκεί υπάρχει πρόβλημα. Ακόμη κι εγώ, που είμαι άνθρωπος ανεξάρτητος και δεν έχω αυτού του είδους τις συμβάσεις στη ζωή μου, ούτε εξαρτώμαι οικονομικά από κάποιον, έχω βρεθεί στη θέση να μη θέλω κάποια πράγματα να τα μάθω» συνεχίζει αφοπλιστικά η Σμαράγδα.



Θα πίστευε εύκολα κανείς ότι, επειδή αρνείται πεισματικά να μιλήσει για γάμο και παιδιά –«μην τολμήσεις να με ρωτήσεις αυτά τα τετριμμένα, θα σε σκοτώσω» μου λέει–, ίσως να ζει με βάση τις προτεραιότητες των άλλων. «Ζω με βάση τις δικές μου προτεραιότητες. Και όταν βάζω μπροστά εκείνες των άλλων, είναι γιατί δεν μου χαλάνε τη δική μου ζωή. Πολύ συχνά κάνω το χατίρι του άλλου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι χαλάει ο στόχος μου. Δεν ζω, όμως, τη ζωή μέσω ενός άλλου. Μπορώ, δηλαδή, να κάνω τα χατίρια κάποιου ώστε να είναι χαρούμενος, επειδή τον αγαπώ. Δεν θέλω, όμως, να καταστρέψω τη ζωή μου για κάποιον, λέω “όχι” στις άρρωστες σχέσεις. Θα πω όμως ότι θα ασχοληθώ με κάποιον, γιατί έχει την ανάγκη μου. Θυσίες, πάντως, δεν έχω κάνει. Είναι βαρύγδουπη έννοια. Παραχωρήσεις, ναι, έκανα, γιατί είμαι διαλλακτική, αλλά κι αυτές κανονικές, όχι με πηχιαίους τίτλους. Ούτε χρειάστηκε να κάνει κανείς θυσίες για μένα. Θυσία είναι να αφήσεις τη ζωή που κάνεις για να αφοσιωθείς σε έναν άλλον άνθρωπο. Αυτό το έκανε η μάνα μου, που ήταν πολύ καλή και αφιερώθηκε σε μένα. Βέβαια και οι μάνες δεν το αντιλαμβάνονται ως θυσία, αλλά ως αγάπη».



Η ξανθιά όμορφη κυρία ομολογεί πως κατάφερε να κάνει πέρα τον εγωκεντρισμό της, θεωρώντας τον ό,τι χειρότερο διαθέτει ένας άνθρωπος, καθώς τον εμποδίζει να εξελιχθεί. «Ήμουν μοναχοπαίδι, άρα το κέντρο της προσοχής. Είναι κακό να πιστεύεις ότι όλος ο κόσμος περιστρέφεται γύρω από εσένα. Σου κάνει καλό να βλέπεις τον πόνο των άλλων ή την προσπάθειά τους» εξομολογείται στο People. Έρωτες χωρίς ανταπόκριση δεν έχει ζήσει. «Εκεί που πήγαινε να μου αρέσει κάποιος, από τον οποίο έβλεπα ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον, μου έφευγε κι εμένα. Η απελπισία για κάποιον που θέλεις, αλλά εκείνος δεν σε θέλει, δεν είναι κάτι που με αφορά. Εμένα το αίσθημά μου φουντώνει από κάποιον που βρίσκεται απέναντί μου, με βλέπει και τρελαίνεται. Όταν αρχίζει το ξενέρωμα και δεν υπάρχει ενδιαφέρον, μου φεύγει. “Άμα δεν καταλαβαίνεις τι υπέροχη που είμαι, δεν θα σκάσω”» λέει και γελάει. Κάπου εκεί μπαίνει και το σεξ στην κουβέντα μας. Μου λέει πως το θεωρεί σημαντικό παράγοντα σε μια σχέση. Της αντιπροτείνω μια σχέση, στην οποία όλα είναι ιδανικά, όλα γίνονται τέλεια, αλλά το σεξ «απουσιάζει». «Μα αυτό που περιγράφεις είναι η σχέση με την κολλητή μου τη Βίκυ (σ.σ. Βολιώτη), αλλά με τη Βίκυ δεν κάνουμε σεξ. Και κοίτα μη βάλεις κανέναν τίτλο “Δεν κάνω σεξ με τη Βίκυ”. Τέλος πάντων, για να μιλήσω σοβαρά, μια ερωτική σχέση μέσα από το σεξ επιβεβαιώνεται». Στο παρελθόν, πάντως, έχει νιώσει ότι gay φίλος της την έχει ερωτευτεί. «Δεν μου το δήλωσε, απλώς το υποψιάστηκα. Ούτως ή άλλως, βέβαια, δεν μπορείς σε αυτή την περίπτωση να μιλάς για πραγματικό έρωτα» διευκρινίζει.



Παρόλο που η Σμαράγδα είναι μια γυναίκα δυναμική, παραδέχεται πως έχει κάνει και τη γάτα. «Αν και ακούγεται άσχημα αυτό το γατούλα, ναι, το έχω κάνει στο φίλο μου. Το παίζω και αυτό, ηθοποιός είμαι!». Είπαμε, ο αυτοσαρκασμός της είναι πάντα παρών. Παρόλο που ξέρω ότι οι συζητήσεις περί γάμων και παιδιών πλέον την ενοχλούν, νιώθω περίεργος να μάθω πώς ακριβώς το έχει χειριστεί όλο αυτό μέχρι σήμερα. «Για να μην έχω κάνει γάμο, σημαίνει ότι δεν μπορούσα, δεν ήθελα. Στη ζωή, γενικά, τα πράγματα που θέλουμε είναι αυτά που τελικά έχουν γίνει. Εμείς τα δρομολογούμε. Ούτε χρειάστηκε να επαναστατήσω, ούτε μου έβαλαν το μαχαίρι στο λαιμό. Κι επειδή αυτό με ρωτάς, ναι, έχει συμβεί να μου έχουν κάνει πρόταση γάμου και να έχω κάνει πως δεν άκουσα. Όταν δεν δίνεις συνέχεια και το κόβεις, ο άλλος το παίρνει το μήνυμα, δεν είναι βλάκας» λέει στο People.



Και όταν οι σχέσεις τελειώνουν, τη ρωτάω, οι άνθρωποι παραμένουν στη ζωή της; «Έχει τύχει να παραμείνει στη ζωή μου άνθρωπος, με τον οποίο υπήρξαμε σε σχέση. Πρέπει να συνηγορήσουν πολλοί παράγοντες σε αυτό. Αναφέρομαι στον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη, με τον οποίο ήμασταν μαζί στη σχολή του Εθνικού και πλέον είναι αδελφός μου. Τρία χρόνια κράτησε η σχέση μας».


Η Σμαράγδα ανυπομονεί να αρχίσει τα γυρίσματα και για το νέο τηλεπαιχνίδι του Mega, το οποίο βασίζεται στο φορμάτ του Hollywood Game Night. Ο Θοδωρής Αθερίδης, μιλώντας πρόσφατα για την απόφασή της να δοκιμαστεί σε κάτι καινούριο, δήλωσε πως μαζί πρωτοείδαν το φορμάτ και είναι σίγουρος πως η Σμαράγδα θα το κάνει καλύτερα από την Αμερικανίδα παρουσιάστρια. Επιπλέον, χαρακτήρισε την ηθοποιό «τέλεια σε όλα». «Με χαρακτήρισε τέλεια σε όλα; Καλά έκανε! Έχει δίκιο» λέει και ξεκαρδίζεται. «Όσο για την Αμερικανίδα παρουσιάστρια, μάλλον με αγαπάει περισσότερο από εκείνη. Κοίταξε, εύκολα θα σου έλεγα κι εγώ πως ο Θοδωρής είναι τέλειος σε όλα. Είναι ταλαντούχος, γενναιόδωρος, έχει χιλιάδες χαρίσματα, τα οποία δεν μπορείς να μην του τα αναγνωρίσεις». Ούτε ένα αρνητικό, δηλαδή, αυτός ο άνθρωπος; «Πολλές φορές είναι αγύριστο κεφάλι, το ξέρει κι ο ίδιος. Είναι το πείσμα του Ταύρου. Έχω βρει, όμως, ένα μηχανισμό και για αυτό. Τον αφήνω να του περάσει και ό,τι θέλω να του πω θα το πω όταν είναι πιο ήρεμος.



Σκέφτομαι “άσε, δεν είναι κατάλληλη ώρα τώρα”». Όσο για την επόμενη επαγγελματική συνάντησή τους, θα γίνει σύντομα, καθώς το πρώτο θεατρικό έργο του Θοδωρή, Από Έρωτα, θα γίνει ταινία με πρωταγωνιστές τους ίδιους. Τα γυρίσματα ξεκινάνε το Μάιο. Ένα φιλί και μια σφιχτή αγκαλιά. Την καμαρώνω και την πνίγω στα κομπλιμέντα. «Τα λες όλα αυτά επειδή με αγαπάς. Σκοπός είναι τα τα λένε και οι άλλοι» λέει χαμογελώντας.

Διαβάστε περισσότερα στο PEOPLE που κυκλοφορεί μαζί με το ΘΕΜΑ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης