Φαίδων Χατζηπαναγιώτου Lindberg: Το μυστικό για το ιδανικό βάρος

Φαίδων Χατζηπαναγιώτου Lindberg: Το μυστικό για το ιδανικό βάρος

Ο διάσημος ανά τον πλανήτη Έλληνας γιατρός, που έχει αδυνατίσει χιλιάδες ανθρώπους, εξηγεί στο People γιατί αποφάσισε να αφιερωθεί στη σωστή διατροφή, που εξασφαλίζει υγεία και τέλεια σιλουέτα

Φαίδων Χατζηπαναγιώτου Lindberg: Το μυστικό για το ιδανικό βάρος
Εγινε εξώφυλλο στην εφημερίδα Independent με τίτλο «Θα μπορούσε ο Dr. Lindberg να αδυνατίσει κι εσένα;». Ιδρυτής και επικεφαλής τεσσάρων ιατρικών κέντρων στη Νορ-
βηγία, τα οποία ασχολούνται με νοσήματα που οφείλονται σε προβληματικό τρόπο ζωής –όπως ο διαβήτης τύπου 2 και η παχυσαρκία–, κατάφερε να τα αντιμετωπίσει με σωστή διατροφή, άσκηση και ψυχολογική υποστήριξη και σε δεύτερο επίπεδο με φαρμακευτική αγωγή. Ο Φαίδων Lindberg είναι παράλληλα συγγραφέας δεκαπέντε υπερεπιτυχημένων βιβλίων διατροφής-μαγειρικής, ανάμεσα στα οποία και το περίφημο best seller The Greek Doctor’s Diet, ένας οδηγός διατροφής, του οποίου οι πωλήσεις έσπασαν κάθε ρεκόρ, ενώ μεταφράστηκε σε δεκατέσσερις γλώσσες και κυκλοφόρησε σε είκοσι μία χώρες. Δεν είναι τυχαίο πως ήταν για σειρά ετών ο επίσημος σύμβουλος διατροφής και υγείας στο κρατικό κανάλι NRK στη Νορβηγία.

O Fedon Lindberg, του οποίου η ιστορία –σύμφωνα με την Daily Mail– είναι ένα συναρπαστικό success story, είναι ο γιατρός που δημιούργησε την ισογλυκαιμική διατροφή το 2000, αλλά και ο Έλληνας που ταξίδεψε την αξία της μεσογειακής διατροφής σε ολόκληρο τον πλανήτη, καταφέρνοντας να εκπαιδεύσει χιλιάδες ανθρώπους σε ένα νέο τρόπο διατροφής και ζωής, βοηθώντας τους έτσι να χάσουν βάρος υγιεινά. Δεν είναι τυχαίο πως είναι ένας από τους ελάχιστους ανθρώπους στη Νορβηγία που είναι αναγνωρίσιμος με το μικρό του όνομα: Fedon. Το όνομα «Lindberg» το πήρε μαζί με τη νορβηγική υπηκοότητα, θεωρώντας πως το «Χατζηπαναγιώτου» ήταν πρακτικά δύσκολο να προφερθεί από τους Νορβηγούς, αλλά τελικά σε ολόκληρη τη χώρα είναι απόλυτα αναγνωρίσιμος με το μικρό του.

Κλείσιμο
Κι όμως, ο Φαίδων Χατζηπαναγιώτου-Lindberg είναι 100% Έλληνας. Μεγαλώνοντας σε οικογένεια γιατρών, από 5 ετών ήξερε πως αυτό ήθελε να κάνει. Άριστος μαθητής, πέρασε στην Ιατρική Αθηνών στα 17 του, μιλώντας ήδη άπταιστα αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά. Και αυτή η αγάπη του για τις γλώσσες ήταν που τον οδήγησε στη Νορβηγία με τον πιο απρόβλεπτο τρόπο. «Ήθελα να μάθω μια σκανδιναβική γλώσσα, γιατί μου άρεσε η κουλτούρα αυτών των χωρών. Η πρώτη σκέψη ήταν να μάθω σουηδικά και πριν γραφτώ στο Σουηδικό Ινστιτούτο, πέρασα, θυμάμαι, από τον Ελευθερουδάκη στην οδό Νίκης για να πάρω μια μέθοδο για αυτοδίδακτους, ώστε να μην πάω εντελώς απροετοίμαστος. Είχε τελειώσει, όμως, η σουηδική μέθοδος και είχε μόνο για νορβηγικά. Δεν είχα συγκεκριμένο λόγο να μάθω σουηδικά και έτσι πήρα τη μέθοδο νορβηγικών». Αυτή η τυχαία σύμπτωση, ένα λεπτό στη ζωή ενός 22άχρονου με πολλά όνειρα, ήταν η στιγμή που άλλαξε για πάντα την πορεία της ζωής του. Λίγους μήνες αργότερα, ένας φίλος του είδε σε εφημερίδα την ανακοίνωση για μια υποτροφία summer camp στο πανεπιστήμιο του Όσλο. Ανάμεσα στα μαθήματα ήταν και η ιατρική. Ο Φαίδων, που ήταν στο τέταρτο έτος της Ιατρικής Αθηνών, έκανε αίτηση για αυτή την υποτροφία και την πήρε. «Η χώρα με εντυπωσίασε. Πήγα και καλοκαίρι, οπότε είχε και ωραίο καιρό. Θύμιζε λίγο από Κέρκυρα και Σποράδες. Και ενώ αρχικά το σκεπτικό ήταν μετά την ιατρική να φύγω για μεταπτυχιακό στη Γερμανία, τα σχέδια άλλαξαν» λέει στο People. Τελικά, πήγε για μεταπτυχιακά στο πανεπιστήμιο του Όσλο και έμεινε για πάντα στη Νορβηγία.

Η επιλογή του να εξειδικευτεί στη διαβητολογία είχε κατά πολύ να κάνει με το οικογενειακό του ιστορικό. «Η γιαγιά μου, στην οποία είχα μεγάλη αδυναμία, είχε παχυσαρκία, διαβήτη και υπέρταση. Τότε χρειαζόταν να γίνεται αφαίμαξη στους υπερτασικούς, γιατί δεν υπήρχαν μοντέρνες φαρμακευτικές αγωγές. Ήταν μια εικόνα που έχει μείνει τραυματικά στη μνήμη μου, ένας κουβάς γεμάτος αίμα. Κάθε φορά φοβόμουν πως η γιαγιά μου δεν θα άντεχε. Το πρόβλημα του διαβήτη και η σημασία της υγιεινής διατροφής ήταν καθημερινό θέμα στο σπίτι μας. Άλλωστε, ο διαβήτης τύπου 2 σχετίζεται με τον τρόπο ζωής και τη διατροφή μας» εξηγεί ο Dr. Lindberg.

Τα πρώτα δέκα χρόνια που δούλεψε σε νοσοκομείο στο Όσλο, η κλασική ιατρική ήταν ο βασικός τομέας με τον οποίο ασχολούνταν. Όμως, έβλεπε πως στους ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, αν και αναγκάζονταν να αυξάνουν διαρκώς τα φάρμακα και τις δοσολογίες, τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα δεν ρυθμίζονταν. «Τότε ήταν που άρχισα να συνειδητοποιώ την τεράστια σημασία της διατροφής. Σωστή διατροφή σημαίνει φυσιολογικό σωματικό βάρος. Δεν είναι τυχαίο πως, όταν χάνεις βάρος, βελτιώνονται εντυπωσιακά τα συμπτώματα της ασθένειας. Και όταν πήγα για δύο χρόνια στην Αμερική, στο Tμήμα Ενδοκρινολογίας του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, στο Σαν Ντιέγκο, σε μια μονάδα νοσηρής παχυσαρκίας, με άτομα που ζούσαν μέσα στο νοσοκομείο και ήταν 250 κιλά, που τους κάναμε δίαιτες των 500 θερμίδων και ενώ στην αρχή έχαναν βάρος, μετά μπορεί και να έπαιρναν, κατάλαβα πόσο σημαντικό είναι να καταλάβεις πώς λειτουργεί ο οργανισμός ώστε με τη δίαιτα να μην τον μπλοκάρεις. Έτσι, συνειδητοποίησα πως η λύση δεν μπορεί να είναι μόνο φάρμακα» λέει. Καθώς από 10 ετών είχε μεγάλο ενδιαφέρον για τη μαγειρική, όντας από εκείνα τα παιδιά που έμπαιναν στην κουζίνα της μαμάς και συμμετείχαν σε όλα, άρχισε να κάνει εκτενείς μελέτες πάνω στη διατροφή και στη συνέχεια ήθελε να δει πώς όλα αυτά μπορούν να εφαρμοστούν στην καθημερινότητα με συνταγές που μπορεί κάποιος εύκολα να φτιάξει.

Η λογική της ισογλυκαιμικής διατροφής, που δημιούργησε στις αρχές του 2000 και βοήθησε χιλιάδες ανθρώπους να χάσουν βάρος και να βελτιώσουν σημαντικά την υγεία τους, έχει τρία σκέλη: 1. Χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο (αργά αφομοιώσιμοι υδατάνθρακες, ώστε να διατηρούνται σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα), 2. υγιεινά λιπαρά (ψάρια, ελαιόλαδο) και 3. τροφές χαμηλής ενεργειακής πυκνότητας (δηλαδή τροφές που χορταίνουν, χωρίς να προσθέτουν πολλές θερμίδες). Η ισογλυκαιμική διατροφή βασίστηκε στην κρητική διατροφή της δεκαετίας του ’50 (αυτή που οι Αμερικανοί ονομάζουν μεσογειακή). «Ο συγκεκριμένος τρόπος διατροφής είναι τεκμηριωμένο με έρευνες πως αυξάνει τη μακροζωία και μειώνει όλες τις σημαντικές ασθένειες: καρκίνο, διαβήτη, παχυσαρκία, ακόμα και κατάθλιψη. Η ειδοποιός διαφορά είναι πως ο Κρητικός το ’50 περπατούσε κατά μέσο όρο 13 χλμ. την ημέρα. Σήμερα μπορεί να μην περπατάμε ούτε ένα. Οπότε υπάρχουν πράγματα που πρέπει να μειώσουμε, κυρίως το αλεύρι και τη ζάχαρη» εξηγεί. Δυστυχώς, σύμφωνα με έρευνες στην Ελλάδα μία από τις πέντε θερμίδες που καταναλώνουμε προέρχεται από ζάχαρη που έχει προστεθεί στο φαγητό. Μια ανθυγιεινή συνήθεια που είναι καλό να εγκαταλείψουμε, αντικαθιστώντας με άλλα φυσικά γλυκαντικά με χαμηλό γλυκαιμινό φορτίο και λίγες θερμίδες όταν χρειάζεται.

Για να έχει, όμως, αποτέλεσμα μια διατροφή και για να μπορέσει να γίνει τρόπος ζωής, η ωραία γεύση είναι το Α και το Ω, κάτι που ο Dr. Lindberg έλαβε σοβαρά υπόψη του. «Κάτι που δεν είναι νόστιμο δεν μπορεί να γίνει τρόπος ζωής. Για να γίνει τρόπος ζωής, πρέπει να βρεις καλές και νόστιμες λύσεις, καθώς και να αλλάξεις τον τρόπο σκέψης σου» λέει. Αυτό είναι και το σκεπτικό πίσω από τα βιβλία μαγειρικής του, με τα οποία έχουν καταφέρει να αδυνατίσουν χιλιάδες άνθρωποι. Για να πάρουμε μια πρώτη γεύση, ο Dr. Lindberg μας δίνει ένα ενδεικτικό πρόγραμμα μίας ημέρας, αλλά και μερικά tips που πραγματικά μπορούν να αλλάξουν όχι μόνο την ένδειξη στη ζυγαριά μας, αλλά και όλη τη ζωή μας!

Διαβάστε περισσότερα στο PEOPLE που κυκλοφορεί μαζί με το ΘΕΜΑ.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης