Εφηβεία: Να πόσο διαφορετικό είναι το μυαλό των 15χρονων αγοριών και κοριτσιών

Εφηβεία: Να πόσο διαφορετικό είναι το μυαλό των 15χρονων αγοριών και κοριτσιών

Οι αλλαγές που πραγματοποιούνται σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου στα αγόρια κατά τη διάρκεια της εφηβείας είναι τελείως διαφορετικές από αυτές που συμβαίνουν στα κορίτσια – Τι σημαίνει αυτό;

teens
Επιστήμονες από το Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας στη Bethesda των ΗΠΑ βρήκαν ότι τα εγκεφαλικά δίκτυα αναπτύσσονται διαφορετικά σε άνδρες και γυναίκες κατά τη διάρκεια της εφηβείας, με τα αγόρια να παρουσιάζουν αύξηση στη συνδεσιμότητα συγκεκριμένων περιοχών του εγκεφάλου, ενώ στα κορίτσια παρατηρείται μείωση. Οι αναλύσεις αυτές επικεντρώθηκαν σε περιοχές του εγκεφάλου που είχαν προηγουμένως αναγνωριστεί ως επικίνδυνες για ανάπτυξη διαταραχών της διάθεσης στους ενήλικες, υποδεικνύοντας έναν συσχετισμό, που πρέπει, πάντως, να ελεγχθεί. Η εργασία αυτή δημοσιεύθηκε στο Translational Psychiatry.

Σύμφωνα με την επικεφαλής ερευνήτρια, Δρ. Monique Enst, «γνωρίζουμε ότι οι διαταραχές της διάθεσης, ειδικά το άγχος και η κατάθλιψη, εμφανίζονται δυσανάλογα σε κορίτσια και αγόρια και ότι οι γυναίκες έχουν διπλάσιες πιθανότητες από τους άνδρες να βιώσουν κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της εφηβείας. Βρήκαμε, λοιπόν, ότι η περίοδος της εφηβείας σχετίζεται με σημαντικές εγκεφαλικές αλλαγές στις περιοχές που σχετίζονται με τη διάθεση. Πρέπει, όμως, να είμαστε προσεκτικοί στην ερμηνεία αυτών των αλλαγών, καθώς χρειάζεται πρώτα να εξακριβώσουμε το συσχετισμό που παρατηρείται μεταξύ των εγκεφαλικών αλλαγών και των τυχαίων αλλαγών στη διάθεση».

Διαβάστε τη συνέχεια στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης