Εποχική-Αντιδραστική Τριχόπτωση: Μην τα χάνετε!

Εποχική-Αντιδραστική Τριχόπτωση: Μην τα χάνετε!

Με όπλο μια ολοκληρωμένη θεραπεία, μπορείτε να αντιστρέψετε την κατάσταση

trixoptosi
Πολλοί γυναίκες και άνδρες παρουσιάζουν συχνά απώλεια μαλλιών, χωρίς αυτό να υποδηλώνει κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας, και το κυριότερο χωρίς να είναι μη αναστρέψιμο. Η εποχική τριχόπτωση δεν είναι κληρονομική για αυτό η αντιμετώπισή της μπορεί να είναι απόλυτα επιτυχημένη. Αρκεί να την αναγνωρίσουμε και να ξεκινήσουμε άμεσα τη θεραπεία για την τριχόπτωση.

Η τριχόπτωση οφείλεται στη διαταραχή του ομαλού ρυθμού απώλειας τριχών. Τι σημαίνει, όμως, «φυσιολογικός ρυθμός απώλειας τριχών»; Κάθε τρίχα ζει φυσιολογικά στο κεφάλι μας από 2 έως 6 χρόνια. Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα περνάει από δύο βασικές φάσεις. Την αναγενή και την τελογενή. Στην πρώτη φάση αναπτύσσεται η τρίχα (είτε κουρευόμαστε είτε όχι), ενώ στη δεύτερη πέφτει. Τυπικά το περίπου 90% των τριχών βρίσκεται στην αναγενή φάση και μόνο το 10% στην τελογενή. Κάπως, έτσι το να χάνουμε καθημερινά περί τις 50 με 100 τρίχες είναι φυσιολογικό φαινόμενο. Όταν αυτή η ισορροπία διαταραχθεί αρχίζει η αραίωση και η τριχόπτωση καθίσταται εμφανής. Εκτός της κληρονομικότητας οι λόγοι που μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο είναι αρκετοί:

Στρες: Οι εξετάσεις στο πανεπιστήμιο, η ανεργία, ένας χωρισμός ή η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, η κατάθλιψη, μια εξαιρετικά πιεστική καθημερινότητα σε ανθυγιεινές συνθήκες, είναι καταστάσεις που μπορούν να γεράσουν τις τρίχες των μαλλιών πρόωρα και τελικά να τις ρίξουν. Η τριχόπτωση έρχεται εδώ ως αντίδραση του οργανισμού, ένα σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά.

Άνοιξη – Φθινόπωρο: Η εποχική τριχόπτωση δεν είναι μύθος. Ισχύει. Γυναίκες και άνδρες φαίνεται να χάνουν περισσότερες τρίχες από το φυσιολογικό στα μέσα του φθινοπώρου, απόρροια της καλοκαιρινής ζέστης και της ηλιακής ακτινοβολίας. Δευτερευόντως, αυτό το φαινόμενο μπορεί να παρατηρηθεί και την άνοιξη λόγω ορμονικών αλλαγών, που οφείλονται σε περιβαλλοντικούς παράγοντες και μπορεί κατά περίπτωση να είναι πιο έντονο.

Κλείσιμο
Ορμόνες: Όταν έχει απορρυθμιστεί η λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα (έχει σταματήσει λ.χ. την αγωγή ο ασθενής), τότε μπορεί να εμφανιστεί τριχόπτωση ακόμη και σε γυναίκες με εξαιρετικά πυκνό μαλλί. Συναφές με αυτό είναι και το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, που ενώ προκαλεί τριχοφυΐα στο πρόσωπο, αραιώνει τα μαλλιά.

Διατροφή: Αυστηρές δίαιτες και κακή οργάνωση της καθημερινής διατροφής μπορεί να οδηγήσει σε ελλείψεις σε βιταμίνες (π.χ. χαμηλά επίπεδα βιταμινών Β), αμινοξέα και μέταλλα, κάτι που μπορεί να υποβαθμίσει την ποιότητα των μαλλιών, να αδυνατίσει την τρίχα και τελικά να οδηγήσει σε τριχόπτωση. Η έλλειψη σιδήρου για παράδειγμα και η αναιμία, ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης