Βοηθώντας το παιδί να μάθει ανάγνωση και γραφή

Βοηθώντας το παιδί να μάθει ανάγνωση και γραφή

Όσο πιο αβίαστα και φυσικά, εισαχθεί στον «κόσμο του γραπτού λόγου» τόσο περισσότερες πιθανότητες έχουμε να αποκτήσει, αναγνωστική ετοιμότητα και ορθές δεξιότητες γραφής

paidi_diavasma1
Τα μικρά παιδιά της προσχολικής ηλικίας, όπως καταδεικνύεται από πρόσφατες έρευνες, αναπτύσσουν σταδιακά τις διαδικασίες μάθησης της ανάγνωσης και της γραφής – ακριβώς όπως συμβαίνει και με την ανάπτυξη της ομιλούμενης γλώσσας – και δεν τις εμφανίζουν μαγικά και ξαφνικά με την έναρξη της φοίτησής τους στην πρώτη τάξη του δημοτικού σχολείου. Η επαφή τους με αυτές, θα γίνει μέσα από ποικίλες εμπειρίες. Από το παιχνίδι, την «ανάγνωση» ιστοριών και παραμυθιών μουτζουρώνοντας, ζωγραφίζοντας , μιμούμενα τον τρόπο γραφής των μεγάλων, «γράφοντας» την λίστα για τα ψώνια, αναγνωρίζοντας τα σήματα της τροχαίας στο δρόμο και από εκπαιδευτικά λογισμικά ανάλογα με την ηλικία τους.

Μην ξεχνάτε, ότι το παιδί θα πρέπει να εκτίθεται και να ενθαρρύνεται η ενεργός συμμετοχή του σε περιβάλλοντα με ποικίλα έντυπα σχετικά με την ηλικία του και τα ενδιαφέροντα του. Έτσι, θα αντιληφθεί την αξία και την χαρά της αναγνωστικής και της γραφικής διαδικασίας, από πολύ νωρίς σαν μια λειτουργία της καθημερινότητας του.

Όσο λοιπόν πιο νωρίς, αβίαστα και φυσικά, εισαχθεί στον «κόσμο του γραπτού λόγου» τόσο περισσότερες πιθανότητες έχουμε να αποκτήσει, αναγνωστική ετοιμότητα και ορθές δεξιότητες γραφής ενώ συγχρόνως, μειώνουμε φαινόμενα δυσκολιών του φοιτώντας αργότερα στην πρώτη τάξη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης