Alzheimer: Μην ξεχνάμε, πως η θεραπεία έρχεται...

Alzheimer: Μην ξεχνάμε, πως η θεραπεία έρχεται...

Αποκαλείται μία από τις μεγαλύτερες κρίσεις στα ευρωπαϊκά συστήματα Υγείας και όχι άδικα. Η νόσος Alzheimer είναι το τίμημα της σημαντικής αύξησης στο προσδόκιμο ζωής που έχει καταγραφεί τις τελευταίες δεκαετίες.

Alzheimer: Μην ξεχνάμε, πως η θεραπεία έρχεται...
Λόγω της γήρανσης του πληθυσμού, η Ελλάδα αποτελεί χώρα “υψηλού κινδύνου”. Το προσδόκιμο έχει φτάσει στα 81,1 έτη, από 75,3 που ήταν τη δεκαετία του '80. Η αρμόδια επιστημονική επιτροπή της Βουλής εκτιμά πως η μέση ηλικία αναμένεται να αυξηθεί έως το 2050 κατά 3,7 έως 5,5 έτη. Παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις, πρόσφατη μελέτη δείχνει πως η χώρα μας έχει χαμηλότερο επιπολασμό της νόσου κατά 4,6% σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Οι υπάρχουσες θεραπείες κατά της νόσου Alzheimer στοχεύουν στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων, τα οποία προκύπτουν από την εναπόθεση αμυλοειδών πλακών στον εγκέφαλο. Νέες θεραπείες βρίσκονται σε εξέλιξη και αφορούν ασθενείς στα πρώιμα στάδια της νόσου, στα οποία τα συμπτώματα δεν είναι αντιληπτά. Η χορήγησή τους καθυστερεί την παγίωση της νόσου, αποτρέποντας την εναπόθεση των πλακών.

Οι παλαιότερες θεραπείες έχουν αποτέλεσμα σε ορισμένους ασθενείς και δρουν με σκοπό την επιβράδυνση του ρυθμού εμφάνισης των συμπτωμάτων, παρέχοντας προσωρινό αποτέλεσμα στους ασθενείς. Η αλλαγή της θεραπευτικής προσέγγισης επιτρέπει στους ασθενείς να ζουν πιο ανεξάρτητα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Τούς επιτρέπει, επίσης, να διατηρούν τις γνωστικές τους ικανότητες και τα στοιχεία της προσωπικότητάς τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Να διαθέτουν, δηλαδή, περισσότερο χρόνο με τους φίλους και την οικογένειά τους. Ακόμη και μια μικρή καθυστέρηση στην εμφάνιση ή πρόοδο της νόσου του Alzheimer αναμένεται να έχει μεγάλη επίδραση στην ποιότητα ζωής των ασθενών, των οικογενειών τους και των φροντιστών τους.
Alzheimer: Μην ξεχνάμε, πως η θεραπεία έρχεται...

Οι επενδύσεις στην έρευνα για τη νόσο Alzheimer είναι τεράστιες. Ενδεικτικό είναι πως για κάθε φάρμακο που διατέθηκε στην αγορά την περίοδο 1998 – 2014, αντιστοιχούσαν 30 ολοκληρωμένες κλινικές δομικές. Ευρήματα από νέες μελέτες αναμένεται να παρουσιαστούν μέσα στο 2018.

Οι θεραπευτικές παρεμβάσεις στον πυρήνα του προβλήματος αναμένεται να αλλάξουν την εικόνα της νόσου Alzheimer. Ο πληθυσμός των πασχόντων από άνοια στην Ευρώπη είναι 10,5 εκατομμύρια, από τους οποίους το 60% έως 80% έχουν νόσο Alzheimer. Ο αριθμός αναμένεται να διπλασιαστεί τα επόμενα 35 χρόνια, εξαιτίας της γήρανσης του πληθυσμού.

Για ένα καλύτερο αύριο
Δεν θα επαναπαυτούμε μέχρι που η κάθε μέρα να γίνει μία καλύτερη μέρα. Μέχρι που να μην δοκιμάζεται καμία οικογένεια από την αρρώστια. Μέχρι που οι ασθένειες όπως ο διαβήτης να πάψουν να καταδυναστεύουν τη ζωή των ανθρώπων. Και ο καρκίνος να πάψει να προκαλεί τρόμο.

Κλείσιμο
Με περισσότερα από επτά χιλιάδες νέα φάρμακα υπό ανάπτυξη, δεν θα επαναπαυτούμε μέχρι που όλοι όσοι πάσχουν από μία ασθένεια να μπορούν να ελπίζουν σε ένα καλύτερο αύριο.

Alzheimer’s For a Brighter Tomorrow #WeWontRest #Συνεχίζουμε #SFEE (17” Video)



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης