Πώς θα βοηθήσετε τα παιδιά να ξεπεράσουν τους φόβους τους

Πώς θα βοηθήσετε τα παιδιά να ξεπεράσουν τους φόβους τους

Όλοι θυμόμαστε να έχουμε βιώσει κατά τη διάρκεια των παιδικών μας χρόνων ποικίλους φόβους, καθώς αυτό αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα της παιδικής ηλικίας...

Γράφει η Ελευθερία Μελ. Μουστάκα - Κλινικός Ψυχολόγος/Ψυχοθεραπεύτρια (MSc) 

Η ένταση των φόβων αυτών ποικίλει από παιδί σε παιδί, από τη μία ηλικία στην άλλη, καθώς και το αντικείμενο του φόβου των παιδιών διαφοροποιείται.

"Καθώς εξερευνούν τον κόσμο τους και καλούνται να διαχειριστούν πολλές προκλήσεις σε ένα συνεχώς εξελισσόμενο κόσμο, τα μικρά παιδιά φοβούνται το σκοτάδι, τα φαντάσματα, τα ζώα σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό."

Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες επιστημονικές μελέτες:

περίπου το 43% των παιδιών ηλικίας 6 έως 12 ετών εμφανίζει έντονους φόβους. Ο φόβος... της νύχτας και του σκότους, ιδιαίτερα όταν είναι αναγκασμένα να μένουν μόνα τους σε ένα χώρο, ο φόβος των μεγαλόσωμων ζώων, της φωτιάς, των πυροτεχνημάτων, των διαρρηκτών αποτελούν ορισμένους από τους πιο συχνούς φόβους...

Όλοι αυτοί οι φόβοι της παιδικής ηλικίας ενώ μπορεί να είναι ιδιαίτερα έντονοι, στη συνέχεια μειώνονται και εξαφανίζονται. Μπορεί για παράδειγμα το παιδάκι που φοβόταν να κοιμηθεί στο δωμάτιό του με την πόρτα κλειστή μετά από κάποιους μήνες να πηγαίνει το ίδιο να κλείνει την πόρτα για να μπορέσει να κοιμηθεί.

Ορισμένες φορές όμως αυτοί οι «αθώοι» και καθόλα φυσιολογικοί φόβοι της παιδικής ηλικίας γίνονται ακόμα πιο έντονοι όσο περνά ο καιρός και αρχίζουν να κάνουν το παιδάκι δυσλειτουργικό. Ορισμένα παιδιά αρχίζουν να αναπτύσσουν έντονη φοβία απέναντι στα άγνωστα άτομα, γίνονται ντροπαλά και δε δημιουργούν φιλίες!

Αρχίζουν λοιπόν να αποφεύγουν τα πάρτυ και τις εκδρομές με το σχολείο και μέσα από αυτή την αποφυγή η φοβία αρχίζει να εγκαθιδρύεται...

Διαβάστε περισσότερα στο kontasou.com

ΣΧΟΛΙΑ (3)

+

Σταυρός, ο φύλαξ πάσης της οικουμένης. Σταυρός, η ωραιότης της Εκκλησίας. Σταυρός, βασιλέων το κραταίωμα. Σταυρός, πιστων το στήριγμα. Σταυρός, Αγγέλων η δόξα και των δαιμόνων +++ το τραυμα (Εξαποστειλάριον)

STAYROS

ΑΣ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΤΗΝ ΕΝ ΧΡΙΣΤΩ ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ.

ΗΣΥΧΙΟΣ

Καλο ειναι να μη βλεπουν τα παιδια σκηνες βιας στα ΜΜΕ και να μην εχουν παιχνιδια επιθετικα. Μακρυα απο τερατα και καρτουν βιας. Μακρυα απο θριλερ.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

apelpisia-andras

Από τις νευρολογικές παθήσεις μόνο η ημικρανία έχει γενετικές ομοιότητες με μερικές ψυχικές παθήσεις συγκεκριμένα με τη ΔΕΠΥ, τη μείζονα καταθλιπτική διαταραχή και το σύνδρομο Τουρέτ

proino-ksypnima

Το να ξεκινάμε την ημέρα μας αργοπορημένοι τρέχοντας να προλάβουμε τις υποχρεώσεις της ημέρας είναι μια ιδιαίτερα στρεσογόνα κατάσταση που γεμίζει τη μέρα μας μόνο με άγχος και επιβαρύνει μακροπρόθεσμα την υγεία του οργανισμού μας.