Γιατί μια μητέρα κακοποιεί το παιδί της;

Γιατί μια μητέρα κακοποιεί το παιδί της;

Απλές οδηγίες για να βελτιώσετε την συμπεριφορά σας και τη σχέση σας μαζί  του

Γιατί μια μητέρα κακοποιεί το παιδί της;
Γιατί μια μητέρα κακοποιεί το παιδί της;
             Σοκ προκάλεσε η είδηση για νεαρή μητέρα που κακοποίησε μέχρι θανάτου το μόλις ενός έτους παιδί της. Ποια μπορεί να είναι η προσωπικότητα μιας μητέρας που κακοποιεί σωματικά το παιδί της;
Σε μεγάλο ποσοστό είναι συνήθως άτομα που έχουν κακοποιηθεί και τα ίδια στην παιδική τους ηλικία, ή  άτομα με σοβαρά ψυχολογικά ή ψυχιατρικά προβλήματα, ή άτομα που κάνουν κατάχρηση ουσιών ή αλκοόλ, εξηγεί η κλινική Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, πρόεδρος της Δράσης για την Ψυχική Υγεία Δρ. Ιλια Θεοτοκά, από την Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αιγινήτειο Νοσοκομείο.

            «Σίγουρα», επισημαίνει, «πρόκειται για  προσωπικότητες ανώριμες , με ναρκισσιστικά και αντικοινωνικά χαρακτηριστικά,που έχουν αναπτύξει προσωπικότητα εξοικειωμένη με τη βία. Δεν ξέρουν άλλους τρόπους γονεικής φροντίδας και συνήθως θεωρούν ότι πρέπει να τους φοβάται το παιδί, για να μάθει να συμπεριφέρεται σωστά. Επίσης μπορεί να είναι άτομα με φτωχή ή ανύπαρκτη οικογενειακή ή κοινωνική στήριξη, με πολύ χαμηλό βιωτικό επίπεδο, που και αυτό συμβάλλει σε μεγαλύτερη ψυχολογική πίεση, επιθετικότητα και ματαίωση.
Τα άτομα που κακοποιούνται συνήθως έχουν μειωμένη αυτοεκτίμηση και πιθανά αισθάνονται ενοχή γι’ αυτό που τους συμβαίνει. Θα πρέπει να ενισχύσουμε την αυτοπεποίθησή τους, να τα απενοχοποιήσουμε, και να καταλάβουν ότι δεν ευθύνονται αυτά για την κακοποίηση, αλλά αυτός που κακοποιεί. Θα πρέπει να μάθουν να σέβονται τον εαυτό τους και να απαιτούν σεβασμό και από τους άλλους. Επίσης θα πρέπει να ξέρουν ότι αυτός που κακοποιεί μία φορά, το πιο πιθανό είναι ότι θα το επαναλάβει. Θα πρέπει επίσης να προστατέψουν τα παιδιά από την κακοποίηση και την αναπαραγωγή τέτοιων προτύπων.»

                  Σημάδια ότι ξεπερνάτε τα όρια:
-Όταν δεν μπορείτε να ελέγξετε το θυμό σας, για παράδειγμα  πόσο δυνατά φωνάζετε ή αν χτυπάτε το παιδί σας
-Όταν αισθάνεσθε συναισθηματικά αποστασιοποιημένοι από το παιδί σας.
Κλείσιμο
-Όταν δεν μπορείτε να ανταποκριθείτε στις καθημερινές του ανάγκες (ντύσιμο, τάισμα, σχολικές δραστηριότητες κλπ)
-    Όταν το οικογενειακό ή φιλικό σας περιβάλλον σας υπογραμμίζει ότι κάτι δεν πάει καλά ή ότι συμπεριφέρεστε επιθετικά ή απαξιωτικά στο παιδί σας.

                   «Θυμηθείτε ότι είστε το πιο σημαντικό πρόσωπο στη ζωή του παιδιού σας και αξίζει να προσπαθήσετε να αλλάξετε και να βελτιώσετε τη συμπεριφορά σας και τη σχέση σας μαζί του.» τονίζει η κ. Θεοτοκά και συμβουλεύει:
-Μάθετε τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει ένα παιδί σε κάθε ηλικία, ώστε να μην απογοητεύεστε ή να θυμώνετε άδικα όταν το παιδί σας δεν μπορεί να καταφέρει κάτι και να έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες.
-Φροντίστε τον εαυτό σας, αναζητείστε υποστήριξη, κοιμηθείτε τις ώρες που πρέπει.
-Μάθετε πώς να ελέγχετε την συναισθηματική σας κατάσταση.
-Παρακολουθήστε ομάδες γονέων ή σχετικά σεμινάρια και ημερίδες. Συζητείστε έγκαιρα με ψυχολόγο. Ακόμα και μία συνεδρία μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη. Το παιδί σας θα σας ευχαριστήσει για αυτό.






Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης