Διαβήτης: Επικίνδυνοι συνδυασμοί πρόσθετων τροφίμων που αυξάνουν τον κίνδυνο νόσου
29.05.2025
16:10
Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι ο συνδυασμός ορισμένων πρόσθετων τροφίμων, αναδεικνύεται σε κίνδυνο υγείας συγκριτικά με τη μεμονωμένη κατανάλωσή τους
Νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο PLOS Medicine και βασίζεται σε δεδομένα της πολυετούς γαλλικής διατροφικής έρευνας NutriNet-Santé, συνδέει δύο βασικούς συνδυασμούς προσθέτων με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Ερευνητές από κορυφαία γαλλικά ιδρύματα, όπως το Inserm, το INRAE, το Πανεπιστήμιο Sorbonne Paris Nord, το Paris Cité University και το Cnam, στο πλαίσιο της ερευνητικής ομάδας CRESS-EREN, ανέλυσαν τα διατροφικά δεδομένα 100.000 ενηλίκων που συμμετείχαν στη μεγάλη γαλλική μελέτη.
Οι συμμετέχοντες είχαν καταγράψει την κατανάλωση τροφίμων και ροφημάτων (μαζί με τις μάρκες τους) για 2 έως 15 ημέρες, ενώ η παρακολούθηση της υγείας τους διήρκεσε κατά μέσο όρο 7,7 χρόνια. Οι επιστήμονες εντόπισαν πέντε βασικούς συνδυασμούς προσθέτων που καταναλώνονται συχνά μαζί, είτε επειδή βρίσκονται στα ίδια προϊόντα είτε επειδή τα τρόφιμα καταναλώνονται ταυτόχρονα.
Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Οι συμμετέχοντες είχαν καταγράψει την κατανάλωση τροφίμων και ροφημάτων (μαζί με τις μάρκες τους) για 2 έως 15 ημέρες, ενώ η παρακολούθηση της υγείας τους διήρκεσε κατά μέσο όρο 7,7 χρόνια. Οι επιστήμονες εντόπισαν πέντε βασικούς συνδυασμούς προσθέτων που καταναλώνονται συχνά μαζί, είτε επειδή βρίσκονται στα ίδια προϊόντα είτε επειδή τα τρόφιμα καταναλώνονται ταυτόχρονα.
Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr