Όλο και νεότερους χρήστες κάνναβης και στροφή σε συνθετικά ναρκωτικά αποκαλύπτει η έκθεση του ΚΕΘΕΑ

Όλο και νεότερους χρήστες κάνναβης και στροφή σε συνθετικά ναρκωτικά αποκαλύπτει η έκθεση του ΚΕΘΕΑ

Ανησυχία εμπνέουν τα στοιχεία για την χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών από εφήβους, ενώ νεότερα είδη ναρκωτικών δεν έχουν ταυτοποιηθεί για να χαρακτηριστούν ως παράνομα, με δυσκολία εντοπισμού τους από τις Αρχές

young_drugs
Έναρξη χρήσης ινδικής κάνναβης από το γυμνάσιο, καθώς και στροφή σε διεγερτικά ναρκωτικά και τα λεγόμενα «designer drugs», δηλαδή συνθετικές ουσίες, είναι η τάση στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά στις εξαρτησιογόνες ουσίες, σύμφωνα με το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ).

Το ΚΕΘΕΑ παρουσίασε χθες την Ετήσια Έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής του ΟΗΕ για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών (INCB) η οποία για το 2023 εστιάζει στην ανησυχητική αύξηση της διακίνησης ναρκωτικών μέσω διαδικτύου.

Με αφορμή την παρουσίαση της έκθεσης, ο πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ, Ψυχίατρος, Χρίστος Λιάπης, τόνισε την κατάσταση στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά στη χρήση ναρκωτικών. Έτσι, το 2023 φαίνεται πως μειώθηκε περαιτέρω το ηλικιακό «κατώφλι» χρήσης της ινδικής κάνναβης, με τους εφήβους να τη δοκιμάζουν ακόμη και στα 12 τους χρόνια. Επιπλέον, παραμένει η τάση χρήσης διεγερτικών (κοκκαΐνη, αμφεταμίνες), ωστόσο η πανδημία του κορωνοϊού έφερε στο προσκήνιο μια μετεξέλιξη των διεγερτικών: Καθώς τα διεγερτικά είναι δημοφιλή, αλλά ταυτόχρονα κοστίζουν πολύ, οι χρήστες στρέφονται στα λεγόμενα «designer drugs» που είναι συνθετικές ουσίες, αμφιβόλου προέλευσης, σίγουρα, όμως, πιο οικονομικές.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης