Αυτοάνοσα: Γιατί «προτιμούν» τις γυναίκες; Η επιστήμη έχει την απάντηση που μπορεί να οδηγήσει σε νέες θεραπείες

Αυτοάνοσα: Γιατί «προτιμούν» τις γυναίκες; Η επιστήμη έχει την απάντηση που μπορεί να οδηγήσει σε νέες θεραπείες

Μια ομάδα ειδικών αποκαλύπτει τον ρόλο - κλειδί του χρωμοσώματος Χ σε ό,τι αφορά την επιρρέπεια των γυναικών στα αυτοάνοσα νοσήματα

woman_ponos_arthrosis
Μια γρήγορη ματιά στα επιστημονικά δεδομένα αποκαλύπτει ένα γεγονός για την αυτοανοσία: Επιδεικνύει μια ξεκάθαρη προτίμηση στις γυναίκες. Οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν, συγκεκριμένα, περίπου το 80% όλων των περιπτώσεων αυτοάνοσων νοσημάτων, μια κατηγορία που περιλαμβάνει παθήσεις, όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Γιατί, όμως, συμβαίνει αυτό; Πρόκειται για ένα ερώτημα που απασχολεί εδώ και πολλά χρόνια τους ειδικούς.

Ένας από τους βασικούς παράγοντες που έχουν ερευνώνται κατά καιρούς είναι ο ρόλος του χρωμοσώματος Χ. Οι άνδρες έχουν συνήθως ένα χρωμόσωμα Χ, ενώ οι γυναίκες δύο. Η νέα πτυχή που αναδεικνύεται στην πρόσφατη μελέτη, τα ευρήματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στο Cell, είναι ο ρόλος ενός μοριακού στρώματος στα χρωμοσώματα Χ μιας γυναίκας, το οποίο απουσιάζει στους άνδρες. Αυτό το στρώμα, που αποτελείται από RNA και πρωτεΐνες, είναι ζωτικής σημασίας για μια διαδικασία γνωστή ως «απενεργοποίηση του χρωμοσώματος Χ». Ενώ οι ορμόνες του φύλου και η γενετική ρύθμιση στο χρωμόσωμα Χ θεωρούνταν προηγουμένως βασικοί παράγοντες, όμως η ανακάλυψη ότι οι πρωτεΐνες που έχουν κεντρικό ρόλο στην αδρανοποίηση του χρωμοσώματος Χ μπορούν να σημάνουν ανοσολογικό «συναγερμό» προσθέτει ένα ακόμη επίπεδο πολυπλοκότητας και θα μπορούσε, ενδεχομένως, να υποδείξει νέες διαγνωστικές και θεραπευτικές οδούς.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης