Θρομβοφιλία: Πώς εκδηλώνεται στην κύηση – Οι παράγοντες που επηρεάζουν την εμφάνισή της

Θρομβοφιλία: Πώς εκδηλώνεται στην κύηση – Οι παράγοντες που επηρεάζουν την εμφάνισή της

Η θρομβοφιλία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συμβαίνει, όταν μια σταδιακή ενίσχυση του φυσιολογικού αιμοστατικού μηχανισμού του οργανισμού, έχει σκοπό να προφυλάξει την έγκυο από αιμορραγία στη διάρκεια του τοκετού και την πρώιμη περίοδο της λοχείας, αναφερει στο ygeiamou.gr η κυρία Σερένα Βαλσάμη Αιματολόγος, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στο Αρεταίειο Νοσοκομείο

eguos_527745967
Ο όρος θρομβοφιλία προέρχεται από τις λέξεις «θρόμβος» και «φιλία» και αναφέρεται στην τάση – προδιάθεση του οργανισμού για την ανάπτυξη θρόμβων μέσα στα αγγεία.
Πρέπει να διακρίνεται από τον φυσιολογικό αιμοστατικό μηχανισμό του οργανισμού, που επίσης καταλήγει στη δημιουργία θρόμβου, και ενεργοποιείται μόνο μετά από κάποιο τραυματισμό με σκοπό να σταματήσει η αιμορραγία και να επουλωθεί η πληγή είτε είναι εσωτερική είτε εξωτερική. Η θρομβοφιλία αναφέρεται στην παθολογική τάση του οργανισμού για την δημιουργία θρόμβων μέσα στα αγγεία χωρίς να έχει προηγηθεί τραυματισμός. Η θρόμβωση μπορεί να αφορά τόσο τις φλέβες (φλεβική θρόμβωση-πνευμονική εμβολή) συχνότερα, όσο και τις αρτηρίες (αρτηριακή θρόμβωση).

Η θρομβοφιλία στις γυναίκες έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να εκδηλωθεί κατά την εγκυμοσύνη (θρομβοφιλία στην κύηση). Αυτό συμβαίνει γιατί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης λαμβάνει χώρα μια σταδιακή ενίσχυση του φυσιολογικού αιμοστατικού μηχανισμού του οργανισμού (κυρίως μια σταδιακή αύξηση των παραγόντων πήξης), ως αποτέλεσμα των ορμονικών μεταβολών της κύησης, που εξελίσσεται σταδιακά, ώστε να προφυλάξει την έγκυο από αιμορραγία στη διάρκεια του τοκετού και την πρώιμη περίοδο της λοχείας. Έτσι η θρομβοφιλία στην κύηση είναι πιο εύκολο να εκδηλωθεί αφού θα δράσει πάνω σε μια παροδική υπερπηκτική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο οργανισμός λόγω της εγκυμοσύνης.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης