Πολλαπλή Σκλήρυνση: Οι μορφές της νόσου – Οι δυσκολίες στην αντιμετώπιση

Πολλαπλή Σκλήρυνση: Οι μορφές της νόσου – Οι δυσκολίες στην αντιμετώπιση

Τις θεραπείες της πολλαπλής σκλήρυνσης, τις δυσκολίες στην αντιμετώπισή της αλλά και τους παράγοντες που ευνοούν την εμφάνιση της παρουσιάζει ο δρ. Κωνσταντίνος Βουμβουράκης Καθηγητής Νευρολογίας - Νευροανοσολογίας στο ΕΚΠΑ και Διευθυντής του Τμήματος Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας στο Metropolitan Hospital

sclerosis_588146372

Η πολλαπλή σκλήρυνση είναι μια αυτοάνοση, πολυδιάστατη πάθηση που προσβάλλει τον εγκέφαλο, τον νωτιαίο μυελό και τα μάτια. Χρήζει άμεσης αντιμετώπισης, καθώς μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα στον οργανισμό, οδηγώντας τον πάσχοντα σε σωματική ανικανότητα, στην πιο παραγωγική ηλικία της ζωής του. «Στο παρελθόν η νόσος, λόγω του ότι η εξέταση αναγνώρισής της αφορά στον εγκέφαλο δεν είχε διερευνηθεί σε βάθος. Όμως, στη σύγχρονη εποχή, με την εξέλιξη της επιστήμης, όχι μόνο στη νευρολογία αλλά και επιστημών γύρω από αυτήν και την ιατρική γενικότερα, όπως είναι η ανοσολογία, η γενετική, η μαγνητική τομογραφία, έχουμε κάνει σημαντικά βήματα στη θεραπευτική προσέγγισή της.

Τι ακριβώς προκαλεί στον οργανισμό;

Το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς «επιτίθεται» και καταστρέφει τη μυελίνη, τη λιποειδή ουσία που προστατεύει τα νεύρα και τους επιτρέπει να λειτουργούν και να στέλνουν τα σήματα που ελέγχουν την κίνηση, την ομιλία και μια σειρά από άλλες λειτουργίες. Στη θέση της κατεστραμμένης μυελίνης, δημιουργείται ουλώδης ιστός, οπότε τα νευρικά σήματα δεν μεταδίδονται σωστά.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης