Εγκυμοσύνη: Πώς το έμβρυο προστατεύει τη μητέρα από τα αυτοάνοσα

Εγκυμοσύνη: Πώς το έμβρυο προστατεύει τη μητέρα από τα αυτοάνοσα

Τον μηχανισμό πίσω από την υποχώρηση των συμπτωμάτων της πολλαπλής σκλήρυνσης κατά την εγκυμοσύνη φωτίζει πρόσφατη σουηδική μελέτη

egkuos
Η εγκυμοσύνη προσφέρει έναν προστατευτικό μηχανισμό έναντι των αυτοάνοσων νοσημάτων όπως η πολλαπλή σκλήρυνση και η ρευματοειδής αρθρίτιδα, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Neuroinflammation. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της πόλης Λινσέπινγκ στη Σουηδία ανακάλυψαν αλλαγές στο ανοσοποιητικό σύστημα των εγκύων που το καθιστούν πιο ανθεκτικό, μειώνοντας έτσι την ένταση των συμπτωμάτων.

Μικρότερη αντίσταση για χάρη του εμβρύου

Τα αυτοάνοσα νοσήματα οφείλονται στην υπερδιέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος ενάντια στον ίδιο τον οργανισμό. Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, η εγκυμοσύνη επιδρά σε αυτήν ακριβώς την αντίδραση· μειώνει την αντίσταση του ανοσοποιητικού ώστε να δεχθεί το «ξένο» κατά το ήμισυ έμβρυο – καθώς προέρχεται γονιδιακά και από τον πατέρα. Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, αυτή η μεγαλύτερη ανοχή αποτυπώνεται στα λιγότερα κατά 70% συμπτώματα κατά το τελευταίο τρίμηνο της κύησης σε γυναίκες με πολλαπλή σκλήρυνση.

Για να κατανοήσουν τους υπαίτιους μηχανισμούς, οι ερευνητές μελέτησαν αιματολογικά δείγματα από 11 γυναίκες με πολλαπλή σκλήρυνση με επτά υγιείς γυναίκες, τα οποία ελήφθησαν πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη. Επικεντρώθηκαν στα Τ-λεμφοκύτταρα, «πρωταγωνιστές» του ανοσοποιητικού συστήματος που εμπλέκονται στην πολλαπλή σκλήρυνση και διαδραματίζουν καίριο ρόλο στην εγκυμοσύνη.




Κλείσιμο
Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης