25 χρόνια με Πολλαπλή Σκλήρυνση: «Το καινοτόμο πρόγραμμα που μου άλλαξε τη ζωή»

25 χρόνια με Πολλαπλή Σκλήρυνση: «Το καινοτόμο πρόγραμμα που μου άλλαξε τη ζωή»

Η μαρτυρία μιας 46χρονης γυναίκας που κατάφερε να ελέγξει σημαντικά τα συμπτώματα της νόσου

sklirinsi2
Πόσοι ξέρουν ότι οι ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση έχουν υπερευαισθησία στη θερμότητα; Γεγονός που σημαίνει ότι εξαντλούνται από τη ζέστη ακόμη και με μικρή κίνηση. Κατά συνέπεια δεν μπορούν να περπατήσουν ούτε να ασκηθούν με άνεση. Το πρόβλημα αυτό ταλαιπωρούσε έντονα την 46χρονη Ελένη Γ. – τα στοιχεία της έχει στη διάθεσή του το ygeiamou – η οποία ζει εδώ και 25 χρόνια με τη νόσο.

Τους τελευταίους σχεδόν έξι μήνες έχει κάνει στροφή 360 μοιρών στη ζωή της και, όπως λέει, τη στιγμή που δεν είχε ενταγμένη καμία μορφή άσκησης στην καθημερινότητά της, πλέον περπατά μεγάλες αποστάσεις και μετά νιώθει ξεκούραστη. Την 46χρονη βοήθησε το ολοκληρωμένο πρόγραμμα ψυχοσωματικής ενδυνάμωσης για την Πολλαπλή Σκλήρυνση «Be Cool» που πραγματοποιείται δωρεάν με πρωτοβουλία της Ελληνικής Εταιρείας για τη Σκλήρυνση Κατά Πλάκας.

«Διαγνώστηκα με τη Σκλήρυνση πριν από 25 χρόνια και έχω περάσει από διάφορα στάδια. Έχω μάθει πια να ζω με αυτή. Είναι ημέρες που είναι δύσκολες, ωστόσο δουλεύω, έχω οικογένεια, σπίτι να φροντίσω, άνδρα, παιδί. Ευτυχώς δεν έχω έντονα κινητικά προβλήματα. Δεν μπορώ να τρέξω, αλλά περπατώ. Βασικό σύμπτωμα είναι η κόπωση, ενώ αντιμετωπίζω και αστάθεια, με την ισορροπία μου, βέβαια, να έχει βελτιωθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα και χάρη στο πρόγραμμα», αναφέρει η Ελένη Γ. στο ygeiamou.gr.





Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης