Μήπως είστε SAD; Πώς θα σας βοηθήσει ο χειμωνιάτικος οδηγός αισιοδοξίας

Μήπως είστε SAD; Πώς θα σας βοηθήσει ο χειμωνιάτικος οδηγός αισιοδοξίας

Οι ημέρες μικραίνουν. Ο καιρός χαλάει. Ο χειμώνας έρχεται και για πολλούς φέρνει μαζί του τη θλίψη. Μια ειδικός μας δίνει συμβουλές ώστε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τη χειμωνιάτικη στενoχώρια ή αλλιώς τα winter blues μέσα από απλές, καθημερινές συνήθειες, διατηρώντας την αισιοδοξία και την καλή μας διάθεση

winterblues
Το φθινόπωρο έχει πλέον μπει για τα καλά και όλοι έχουμε επιστρέψει στις καθημερινές ευθύνες και υποχρεώσεις. Οι μέρες έχουν μικρύνει, μένουμε περισσότερο χρόνο στο σπίτι, ο καιρός χαλάει συνέχεια και οι καλοκαιρινές διακοπές αποτελούν μια γλυκιά, αλλά μακρινή ανάμνηση. Με βάση αυτά τα δεδομένα, η εμφάνιση μιας μελαγχολικής διάθεσης είναι ένα φυσιολογικό και μάλλον αναμενόμενο φαινόμενο, γι’ αυτό άλλωστε και η στενάχωρη διάθεση εν όψει του χειμώνα έχει όνομα. «Αυτή η ψυχολογική συνθήκη ονομάζεται εποχιακή συναισθηματική διαταραχή (Seasonal Affective Disorder ή SAD), ενώ συχνά αποδίδεται με τον όρο “winter blues”», εξηγεί η κλινική και συμβουλευτική ψυχολόγος κυρία Ζωή Σιούτη. Παρατηρείται συνήθως το φθινόπωρο, ενώ επιδεινώνεται όσο πλησιάζει ο χειμώνας.

Σε όσους βιώνουν τα winter blues κυριαρχεί συνήθως η αδράνεια. Τείνουν να αποσύρονται κοινωνικά, έχουν χαμηλή ενέργεια και κοιμούνται υπερβολικά. Συχνά παρατηρούνται και μικρές αυξήσεις του βάρους λόγω της ανάγκης για κατανάλωση υδατανθράκων και λιπαρών, σε συνδυασμό με το κλείσιμο στο σπίτι και τον ακόλουθο περιορισμό της σωματικής δραστηριότητας.

Τι φταίει

Eχει διαπιστωθεί ότι η μικρότερη διάρκεια της ημέρας είναι το κύριο αίτιο για την εκδήλωση της χειμωνιάτικης μελαγχολίας. Η μειωμένη ηλιακή ακτονοβολία κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα μπορεί να διαταράξει τον κιρκάδιο ρυθμό, δηλαδή το φυσικό εσωτερικό «ρολόι» του σώματος, το οποίο ανταποκρίνεται στα περιβαλλοντικά ερεθίσματα και ιδίως στο φως και το σκοτάδι.



Κλείσιμο
.Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης