Το ιχνοστοιχείο – όπλο στη μάχη κατά της οξείας μυελογενούς λευχαιμίας

Το ιχνοστοιχείο – όπλο στη μάχη κατά της οξείας μυελογενούς λευχαιμίας

Μια ερευνητική ομάδα από το Penn State ανακάλυψε σε μελέτη σε πειραματόζωα, ότι το σελήνιο μπορεί να εξελιχθεί σε δραστικό όπλο κατά της οξείας μυελογενούς λευχαιμίας

ezgif_com-webp-to-jpg_-_2023-10-30T100349_348
Μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε σελήνιο μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή της οξείας μυελογενούς λευχαιμίας (AML), του συχνότερου καρκίνου του αίματος και του μυελού των οστών στους ενήλικες, σύμφωνα με μια ερευνητική ομάδα από το Κολέγιο Γεωργικών Επιστημών του Penn State. Στη σχετική μελέτη, που δημοσιεύεται στο Cell Reports, η ερευνητική ομάδα εξηγεί τον μηχανισμό με τον οποίο συμβαίνει αυτό, επισημαίνοντας ότι τα ευρήματά τους θα μπορούσαν να συμβάλλουν στη δημιουργία φαρμακευτικών θεραπειών.

Σε προγενέστερο στάδιο, οι επιστήμονες είχαν ανακαλύψει ότι το σελήνιο, ένα ιχνοστοιχείο που εμπεριέχεται φυσικά σε πολλά τρόφιμα, όπως φιστίκια Βραζιλίας, ψάρι και τα θαλασσινά, συκώτι, κόκκινο κρέας και πουλερικά, καθώς και σε διάφορα τρόφιμα φυτικής προέλευσης, όπως δημητριακά, σπόρους και λαχανικά, διεγείρει την παραγωγή ενώσεων, όπως οι προσταγλανδίνες και η κυκλοπεντενόνη, οι οποίες φαίνεται να εξουδετερώνουν τα παθολογικά αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα (βλαστοκύτταρα) της λευχαιμίας.

Η οξεία μυελογενής λευχαιμία χαρακτηρίζεται από τον πολλαπλασιασμό μη φυσιολογικών βλαστοκυττάρων, που προκαλούν βλάβη στο μυελό των οστών, το αίμα και άλλους ιστούς, εξηγεί ο επικεφαλής συντάκτης Sandeep Prabhu, καθηγητής ανοσολογίας και μοριακής τοξικολογίας και επικεφαλής του Τμήματος Κτηνιατρικών και Βιοϊατρικών Επιστημών. Τα βλαστοκύτταρα που προκαλούν τη λευχαιμία μοιάζουν με φυσιολογικά βλαστοκύτταρα. «Η θεραπεία της οξείας μυελογενούς λευχαιμίας είναι δύσκολη ακριβώς λόγω αυτών των επίμονων βλαστοκυττάρων που ξεκινούν τη λευχαιμία, τα οποία οι περισσότερες διαθέσιμες θεραπείες δεν στοχεύουν, με αποτέλεσμα να υπάρχει ο κίνδυνος υποτροπής της νόσου», δήλωσε ο δρ. Prabhu.


Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης