Εμβολιασμός: Το κόστος ανά παιδί – Ποιο εμβόλιο έχει κάνει το 6% των αγοριών και ποιο το 95%

Εμβολιασμός: Το κόστος ανά παιδί – Ποιο εμβόλιο έχει κάνει το 6% των αγοριών και ποιο το 95%

Μελέτη για τα παιδικά/εφηβικά εμβόλια στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμού παρουσιάστηκε στο πρόσφατο 61ο Πανελλήνιο Παιδιατρικό Συνέδριο. Μεταξύ άλλων, κατέγραψε τα εμβόλια με τη μεγαλύτερη και τη μικρότερη εμβολιαστική κάλυψη, το κόστος του παιδικού εμβολιασμού και τη δαπάνη αυτή επί του συνόλου του εθνικού προϋπολογισμού για την Υγεία

paidia_emvoliasmos
Με αφετηρία την αρχή ότι ο εμβολιασμός αποτελεί μία από τις πιο οικονομικά αποδοτικές επενδύσεις στον τομέα της υγείας, Έλληνες ειδικοί εστίασαν στο εμβολιαστικό πρόγραμμα της χώρας και αξιολόγησαν το κόστος και το όφελος. Μελέτη μαθηματικής μοντελοποίησης που παρουσιάστηκε στο πρόσφατο 61ο Πανελλήνιο Παιδιατρικό Συνέδριο κατέληξε σε μερικά πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα και ανέδειξε τα εμβόλια με τη μεγαλύτερη και με τη μικρότερη εμβολιαστική κάλυψη, το κόστος του παιδικού εμβολιασμού και τη δαπάνη αυτή επί του συνόλου του εθνικού προϋπολογισμού για την Υγεία.

Η Ελλάδα διαθέτει μεν ένα από τα πιο σύγχρονα εμβολιαστικά προγράμματα για την κάλυψη του παιδικού και εφηβικού πληθυσμού, ωστόσο, δεν διαθέτει εκτιμήσεις για το οικονομικό όφελος της επένδυσης του εμβολιασμού. Σε χώρες με παρόμοια εμβολιαστικά προγράμματα και κάλυψη, όπως οι ΗΠΑ, έχει εκτιμηθεί ότι για κάθε 1 δολάριο που επενδύεται στον εμβολιασμό, επιστρέφονται περίπου 3 δολάρια από τη μείωση του ιατρικού κόστους και 10 δολάρια συνολικά από τη μείωση του κόστους των μεταδοτικών νοσημάτων στην κοινωνία. Ένα επιτυχημένο εμβολιαστικό πρόγραμμα, συμβάλει τόσο στη μείωση του άμεσου κόστους που σχετίζεται με την αντιμετώπιση/θεραπεία νοσημάτων, όσο και του έμμεσου κόστους που σχετίζεται με την απώλεια παραγωγικότητας.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης