Στοματική υγεία: Καινοτόμος οδοντόκρεμα χωρίς φθόριο προφυλάσσει από την τερηδόνα – Ποια ουσία περιέχει

Στοματική υγεία: Καινοτόμος οδοντόκρεμα χωρίς φθόριο προφυλάσσει από την τερηδόνα – Ποια ουσία περιέχει

Δείτε με ποια ουσία πειραματίζονται οι ειδικοί ως νέο δραστικό συστατικό σε μια οδοντόκρεμα που δεν θα περιέχει φθόριο, αλλά κατορθώνει αποτελεσματικά να προφυλάξει τα δόντια από την τερηδόνα

brushing_teeth_toothpaste
Η στοματική υγιεινή είναι ένα καθημερινό και αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Οφείλουμε να βουρτσίζουμε τα δόντια μας τακτικά, αλλά και να επισκεπτόμαστε τον οδοντίατρο, ώστε να προλαμβάνουμε τυχόν παθήσεις. Ακόμη, όμως, και αν ακολουθούμε υγιείς συνήθειες, είναι πιθανό να έρθουμε αντιμέτωποι με κινδύνους στοματικής υγείας, οι οποίοι ενδεχομένως να προκύπτουν ακόμη και από τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η οδοντόκρεμα. Η πλειονότητα των σχετικών προϊόντων του εμπορίου περιέχουν φθόριο, ένα ισχυρό εργαλείο για τη στοματική υγιεινή, το οποίο, ωστόσο, εάν καταποθεί, ενδέχεται να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας. Ο κίνδυνος είναι ενισχυμένος για τα παιδιά, που συχνά καταπίνουν μέρος της οδοντόκρεμας που χρησιμοποιούν. Για να αντιμετωπιστεί αυτός ο κίνδυνος, οι γονείς μειώνουν την ποσότητα που χρησιμοποιούν τα παιδιά, αυτό όμως έχει παράλληλα ως αποτέλεσμα να ελαττώνεται η αποτελεσματικότητα του βουρτσίσματος.

Μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Ιατρικών Επιστημών του Poznan διερωτήθηκε εάν θα μπορούσε να υπάρξει μια οδοντόκρεμα που να μην περιέχει φθόριο, αλλά να παραμένει εξίσου αποτελεσματική. Αναζητώντας εναλλακτικές λύσεις, η ομάδα διαπίστωσε ότι μια άλλη ουσία, ο υδροξυαπατίτης (το κυριότερο συστατικό του σμάλτου) θα μπορούσε να αποδειχθεί εξίσου αποτελεσματική στη σωστή καθαριότητα της στοματικής κοιλότητας και την προστασία από την τερηδόνα. Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο Frontiers in Public Health.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης