Πόσα χρόνια ζωής μας «κλέβει» ο θόρυβος – Τα επικίνδυνα ντεσιμπέλ – Ποιοι απειλούνται περισσότερο

Πόσα χρόνια ζωής μας «κλέβει» ο θόρυβος – Τα επικίνδυνα ντεσιμπέλ – Ποιοι απειλούνται περισσότερο

Είναι παντού γύρω μας, καθημερινά και αδιαλείπτως. Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι είναι απλά ενοχλητικός, όμως νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι αυτός ο παράγοντας μπορεί ταυτόχρονα να είναι απειλητικός για τη μακροζωία, ειδικά για όσους κατοικούν σε μεγάλα αστικά κέντρα

woman_noise
Η καθημερινότητά μας αποτελείται από ατελείωτες υποχρεώσεις, οι οποίες συνήθως συνοδεύονται και από αρκετές μετακινήσεις και αλληλεπίδραση με άλλους ανθρώπους. Οι συνθήκες αυτές μοιραία μας ρίχνουν σε μια «αρένα» πολλών διαφορετικών θορύβων, οι οποίοι, σύμφωνα με νέα μελέτη, εκτός από ενοχλητικοί, είναι και επικίνδυνοι για τη μακροημέρευσή μας.

Ειδικότερα, η μελέτη του Οργανισμού Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου υποστηρίζει ότι η ηχορύπανση και ιδιαίτερα αυτή που προκαλείται από μέσα μεταφοράς, όπως αυτοκίνητα, τρένα και αεροπλάνα, μπορεί να αφαιρέσει χρόνια ζωής. Οι ερευνητές του UKHSA μελέτησαν τον αντίκτυπο των επιπέδων θορύβου στην υγεία και τη συσχέτισή τους με προβλήματα όπως διαταραχές ύπνου, άγχος, κατάθλιψη, αλλά και ενίσχυση του κινδύνου διαβήτη και καρδιακών παθήσεων. Με στόχο να μετρήσουν τον αντίκτυπο του θορύβου στην ανθρώπινη υγεία, η ομάδα μελέτης, με επικεφαλής τους δρ Benjamin Fenech από το UKHSA, την καθηγήτρια Anna Hansell του Πανεπιστημίου Leicester και τον καθηγητή John Gulliver του Πανεπιστημίου St. George’s αξιοποίησαν μια μέτρηση που ονομάζεται Disability Adjusted Life Years (DALYs), αντιστοιχίζοντας κάθε μονάδα αρνητικής επίδρασης σε ένα έτος υγιούς ζωής ενός ανθρώπου.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης