Ψυχική Υγεία: Δέκα μεγάλες αλλαγές – Τι προβλέπεται για ανηλίκους και ακούσιες νοσηλείες

Ψυχική Υγεία: Δέκα μεγάλες αλλαγές – Τι προβλέπεται για ανηλίκους και ακούσιες νοσηλείες

Κατάργηση των Τμημάτων Χρονίων Ασθενών στα εναπομείναντα ψυχιατρικά νοσοκομεία, Κέντρα Ημέρας για άτομα με άνοια σε όλες τις ελληνικές πόλεις με πληθυσμό μεγαλύτερο των 10.000 ατόμων, τέσσερα Παιδοψυχιατρικά Τμήματα στην επικράτεια, είναι ορισμένες από τις ρυθμίσεις του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ψυχική Υγεία

mental_health
Το ισχυρό αποτύπωμα της πανδημίας στην ψυχική υγεία των πολιτών ήταν το εφαλτήριο για αναδιαμόρφωση των υπηρεσιών για ψυχικές παθήσεις. Με έμφαση στην άνοια και το Αλτσχάιμερ των οποίων η επίδραση αυξάνεται, την εξειδικευμένη φροντίδα για παιδιά και εφήβους, την κατάργηση της ιδρυματικής περίθαλψης και τη μείωση των ακούσιων νοσηλειών στην Ελλάδα, το ογκώδες Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την ψυχική υγεία καλύπτει όλο τον πληθυσμό και στοχεύει στην εναρμόνιση με το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Δράσης 2021-2030 του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Οι ψυχικές παθήσεις ευθύνονται για μεγάλο μέρος της αναπηρίας και του κόστους υγείας παγκοσμίως. Τα δεδομένα από την Ελλάδα είναι ελλιπή, ωστόσο, σε Ευρώπη και ΗΠΑ, οι ψυχικές παθήσεις αποτελούν την πρώτη αιτία πρόκλησης αναπηρίας ευθυνόμενες για το 8.75% και 12.5% της συνολικής αναπηρίας, αντίστοιχα. Εάν στα παραπάνω δεδομένα προστεθούν και τα στοιχεία που αφορούν στην άνοια, στους αυτοπροκαλούμενους τραυματισμούς και στην αυτοκτονικότητα, το ποσοστό της αναπηρίας αυξάνεται κατά 4.5% στην Ευρώπη και κατά 6% στις ΗΠΑ.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης