Καρκίνος – Καινοτομία: Έξυπνο τεστ αναπνοής τον ανιχνεύει σε πρώιμο στάδιο

Καρκίνος – Καινοτομία: Έξυπνο τεστ αναπνοής τον ανιχνεύει σε πρώιμο στάδιο

Φανταστείτε έναν κόσμο όπου ένα απλό self test αναπνοής θα μπορούσε να ανιχνεύσει μια κακοήθεια πριν την εκδήλωση συμπτωμάτων. Μοιάζει με ουτοπία; Κι όμως, σύμφωνα με τους ερευνητές, δεν απέχουμε πολύ από μια τόσο σημαντική εξέλιξη

test_anapnois
Θα μπορούσε ένα τόσο βασικό στοιχείο της ύπαρξής μας, όπως η αναπνοή, να αποκαλύψει κάθε ασθένεια από την οποία πάσχουμε, πριν καν υπάρξουν συμπτώματα που την μαρτυρούν; Και όμως ναι, επισημαίνουν ερευνητές από το CU Boulder και το Εθνικό Ινστιτούτο Προτύπων και Τεχνολογίας (NIST), οι οποίοι ανέπτυξαν ένα πρωτοποριακό τεστ αναπνοής με βάση το λέιζερ, που αξιοποιεί την τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης (AI). Η ομάδα μελέτης υποστηρίζει ότι, εάν τα ευρήματα για την αποτελεσματικότητα αυτού του εργαλείου επιβεβαιωθούν, θα φέρουν μια επανάσταση στην ιατρική διάγνωση. Η σχετική έρευνα δημοσιεύεται στο Journal of Breath Research.

Ίσως να σκέφτεστε ότι, με αυτό το αυτοδιαγνωστικό εργαλείο, θα μπορείτε να εντοπίσετε τη γρίπη ή ένα κοινό κρυολόγημα, όμως οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι αυτό είναι μόνο μια σταγόνα στον ωκεανό. Το καινοτόμο τεστ θα είναι σε θέση να εντοπίσει πολύ πιο σοβαρές ασθένειες, όπως ο καρκίνος και ο διαβήτης σε πρώιμο στάδιο, πριν την εμφάνιση συμπτωμάτων που να υποψιάζουν, αλλάζοντας τον «χάρτη» της έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης