Σας αρέσει το barbeque; Γιατί αυτή η συνήθεια μπορεί να απειλήσει τις αρθρώσεις σας

Σας αρέσει το barbeque; Γιατί αυτή η συνήθεια μπορεί να απειλήσει τις αρθρώσεις σας

Μπορεί μια αγαπημένη συνήθεια όπως το barbeque με φίλους και λαχταριστούς μεζέδες να αποδειχθεί απειλητική για την υγεία; Αυτό επισημαίνει νέα επιστημονική μελέτη, που αποκαλύπτει ότι οι τοξικές ουσίες που εκλύονται από τον καπνό ενισχύουν τον κίνδυνο εμφάνισης μιας αυτοάνοσης νόσου

barbeque
Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια χρόνια αυτοάνοση νόσος, κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται κατά λάθος στις αρθρώσεις, προκαλώντας τους σταδιακά βλάβη, η οποία επηρεάζει επίσης τον χόνδρο και τα οστά της περιοχής. Οι περιοχές του σώματος που επηρεάζονται περισσότερο από το αυτοάνοσο νόσημα είναι τα χέρια, οι καρποί και τα πόδια, προκαλώντας συμπτώματα, όπως πόνο, πρήξιμο και δυσκαμψία. Η ακριβής αιτία αυτής της πάθησης παραμένει ασαφής, ωστόσο, σύμφωνα με τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα, πιστεύεται ότι οφείλεται σε μια πολύπλοκη αλληλεπίδραση γενετικών παραγόντων, φύλου, ηλικίας, αλλά και περιβαλλοντικών παραγόντων, όπως το κάπνισμα, η διατροφή και ο τρόπος ζωής.

Μια ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Maryland, αναζητώντας τα πιθανά αίτια που δυνητικά πυροδοτούν το αυτοάνοσο νόσημα σε έναν οργανισμό, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι συνήθειες όπως το barbeque θα μπορούσαν ενδεχομένως να αποτελούν έναν παράγοντα που αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Όπως εξηγούν στη σχετική δημοσίευση στο BMJ Open, η βλαβερή διάσταση του barbeque οφείλεται σε ένα είδος περιβαλλοντικών ρύπων, τους πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες, οι οποίοι σχηματίζονται κατά την καύση ουσιών όπως ο άνθρακας, το λάδι, το φυσικό αέριο και το ξύλο, καθώς και κατά το ψήσιμο κρέατος ή άλλων τροφίμων στη σχάρα. Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, αυτά τα βλαβερά σωματίδια μπορεί επίσης να προέρχονται από τον καπνό του τσιγάρου.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης