Ο ψυχολογικός παράγοντας που δυσκολεύει την επικοινωνία μητέρας – παιδιού

Ο ψυχολογικός παράγοντας που δυσκολεύει την επικοινωνία μητέρας – παιδιού

Ένας παράγοντας στην ψυχική υγεία των μητέρων φαίνεται να παίζει καθοριστικό ρόλο στην επικοινωνία με το παιδί, σύμφωνα με νέα ερευνητικά ευρήματα. Μελετητές από το Πανεπιστήμιο του Missouri διερευνούν τους κινδύνους που αυτό εγκυμονεί για τη μετέπειτα ανάπτυξη των παιδιών

230220122709_mother_child
Σε ενδιαφέροντα συμπεράσματα κατέληξε νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Missouri, αποκαλύπτοντας ότι υπάρχει ένας παράγοντας ψυχικής υγείας, ικανός να επηρεάσει την επικοινωνία μεταξύ μητέρας και παιδιού, αλλά και τη μετέπειτα ομαλή ανάπτυξη του παιδιού. Ειδικότερα, η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Nicholas Smith, επίκουρο καθηγητή στο MU School of Health Professions διαπίστωσε ότι οι μητέρες που αντιμετωπίζουν καταθλιπτικά συμπτώματα τείνουν να χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να ανταποκριθούν σε μια συνομιλία με το παιδί τους, συγκριτικά με όσες δεν εμφανίζουν τέτοιου είδους διαταραχές ψυχικής υγείας. Τα νέα επιστημονικά ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο Infant and Child Development.

Στο πλαίσιο της διαχρονικής μελέτης που διεξήγαγαν, οι ερευνητές άκουσαν ηχογραφήσεις περισσότερων από 100 οικογενειών, που συμμετείχαν στο πρόγραμμα Early Head Start, ένα ομοσπονδιακό πρόγραμμα παιδικής ανάπτυξης για παιδιά, των οποίων το οικογενειακό εισόδημα είναι ίσο ή χαμηλότερο με το ομοσπονδιακό όριο της φτώχειας. Τα παιδιά που συμμετείχαν εξετάστηκαν σε δύο διαφορετικές περιόδους, όταν ήταν σε ηλικία 14 και 36 μηνών αντίστοιχα. Ορισμένες από τις μητέρες που συμμετείχαν στην έρευνα είχαν διαγνωστεί με κατάθλιψη. Η ομάδα μελέτης συνέκρινε τον χρόνο απόκρισης ερωταπαντήσεων σε έναν διάλογο μεταξύ μητέρας και παιδιού, διαπιστώνοντας ότι οι μητέρες που έπασχαν από κατάθλιψη χρειάζονταν περισσότερο χρόνο να ανταποκριθούν σε έναν διάλογο με το παιδί τους.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης