Καρκίνος Μαστού: Εννέα στις δέκα γυναίκες αγνοούν αυτόν τον παράγοντα κινδύνου

Καρκίνος Μαστού: Εννέα στις δέκα γυναίκες αγνοούν αυτόν τον παράγοντα κινδύνου

Έναν σοβαρό παράγοντα κινδύνου για καρκίνο του μαστού φαίνεται ότι αγνοούν πολλές γυναίκες, όπως και τρόπους για την πρόληψη της κακοήθειας

230131191632_mammogram_mastografia
Άγνοια της πλειονότητας των γυναικών για τη σύνδεση καρκίνου του μαστού και πυκνότερων μαστών διαπιστώνει πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Jama Network Open. Αν και η αυξημένη πυκνότητα μαστού πολλαπλασιάζει τις πιθανότητες καρκίνου κατά 1,2 έως τέσσερις φορές, ελάχιστες γυναίκες την προσδιόρισαν ως σοβαρό προδιαθεσικό παράγοντα σε αντίθεση με το οικογενειακό ιστορικό που αναφέρθηκε ως κύρια αιτία για το 93% και το υπερβολικό σωματικό βάρος ή την παχυσαρκία για το 65% των γυναικών που συμμετείχαν στη μελέτη.

Ως πυκνοί μαστοί αναφέρονται εκείνοι που έχουν περισσότερο ινοαδενικό ιστό έναντι λιπώδους, οι οποίοι αποτυπώνονται στη μαστογραφία με λευκό και σκούρο χρώμα αντίστοιχα. Στη μελέτη διερευνήθηκε κατά πόσο ήταν γνωστό ότι αποτελούν παράγοντα κινδύνου συγκριτικά με άλλες καταστάσεις που πολλαπλασιάζουν τις πιθανότητες όπως το υπερβολικό βάρος ή η παχυσαρκία, η κατανάλωση περισσότερων από ένα αλκοολούχων ποτών την ημέρα, η μη απόκτηση παιδιών και το ιστορικό βιοψίας μαστούς.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης