Καρκίνος Παγκρέατος: Πόσο ένοχο είναι το αλκοόλ – Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Καρκίνος Παγκρέατος: Πόσο ένοχο είναι το αλκοόλ – Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Η βαριά κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου. O κ. Δημήτρης Λινός, Καθηγητής Χειρουργικής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής στον Όμιλο ΥΓΕΙΑ, παρουσιάζει τα ευρήματα που συσχετίζουν την αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ με τον καρκίνο του παγκρέατος και εξηγεί ποια ομάδα ασθενών είναι η πλέον ευάλωτη

230109114327_pancreas_shutter
Η επίδραση του αλκοόλ στον οργανισμό και οι πιθανότητες εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου και κυρίως του στόματος, του ανώτερου πεπτικού και του ήπατος, είναι αποδεδειγμένη. Πρόσφατα μια κορεάτικη μελέτη επιβεβαίωσε ότι μπορεί να γίνει αιτία εμφάνισης κακοήθειας και στο πάγκρεας, ένα όργανο που παράγει ένζυμα και βοηθά στην πέψη. Μάλιστα, ανέδειξε μια πληθυσμιακή ομάδα που είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στην εμφάνιση καρκίνου του παγκρέατος: τους διαβητικούς και τα άτομα με διαταραγμένη γλυκόζη νηστείας.

Η βαριά κατανάλωση αλκοόλ, ανεξαρτήτως του τύπου, αποτελεί παράγοντα κινδύνου καρκινογένεσης. Όσον αφορά στο πάγκρεας, υπάρχουν μελέτες που έχουν συνδέσει την κακή αυτή συνήθεια με την πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου στους πάσχοντες από παγκρεατίτιδα – μια πάθηση που απειλεί όσους καταναλώνουν συχνά, για μεγάλο χρονικό διάστημα και σε μεγάλες ποσότητες οινοπνευματώδη ποτά.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

Δείτε Επίσης