Η πολυπαραγοντική νόσος που αφορά 200.000 ασθενείς στην Ελλάδα – Ο ρόλος του στρες

Η πολυπαραγοντική νόσος που αφορά 200.000 ασθενείς στην Ελλάδα – Ο ρόλος του στρες

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια, μη μεταδοτική, φλεγμονώδης δερματοπάθεια όπου τα κερατινοκύτταρα ανανεώνονται με πολύ γρήγορο ρυθμό, με αποτέλεσμα την εμφάνιση των χαρακτηριστικών ψωριασικών πλακών. Η καλή συνεργασία του ασθενούς με τον δερματολόγο αποτελεί τη βάση της αποτελεσματικής διαχείρισης της νόσου

221114163621_psoriasis
Η ψωρίαση είναι πολυπαραγοντική νόσος. Η εμφάνισή της αποτελεί συνάρτηση γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων και μιας ιδιαίτερης ανοσολογικής απάντησης του οργανισμού. Η επιδερμίδα αντικαθίσταται πολύ πιο γρήγορα συγκριτικά με το φυσιολογικό δέρμα, έως και επτά φορές γρηγορότερα. Η ανανέωση των κερατινοκυττάρων του δέρματος, αντί να διαρκεί 28 ημέρες, διαρκεί μόλις τέσσερις. Ο ταχύς και ανώμαλος πολλαπλασιασμός των κυττάρων της επιδερμίδας δημιουργεί τη χαρακτηριστική κλινική εικόνα της πάχυνσης αυτής.

Η κοινή κατά πλάκας ψωρίαση είναι η πιο συχνή μορφή της νόσου – αφορά το 80%- 90% των περιπτώσεων. Χαρακτηρίζεται από σαφώς αφοριζόμενες ερυθηματολεπιδώδεις πλάκες που καλύπτονται από παχιά, αργυρόχροα, χαλαρά προσφυόμενα λέπια. Οι πλάκες μπορεί να φτάσουν και τα 20 εκ. Εντοπίζεται σε αγκώνες, γόνατα, κορμό, τριχωτό, άνω-κάτω άκρα.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης