Γενναιοδωρία: Η κίνηση είναι που μετράει ή μήπως όχι; Έρευνα απαντά

Γενναιοδωρία: Η κίνηση είναι που μετράει ή μήπως όχι; Έρευνα απαντά

Αμερικανοί ερευνητές μέσα από μια σειρά πειραμάτων επιχειρούν να απαντήσουν αν έχει αξία η διάθεση για προσφορά ή αν αυτό που προσφέρουμε - Τι αξίζει τελικά περισσότερο;

220819194002_kind
Ένας άγνωστος πλησιάζει μια γυναίκα ρωτώντας κάποιες πληροφορίες. Εάν τον βοηθήσει, της δωρίζει 1000 δολάρια ως αντάλλαγμα στην καλοσύνη της. Εκείνη ξεσπά σε κλάματα και δεν σταματά να τον ευχαριστεί.

Βίντεο με παρόμοιο σενάριο όλο και πληθαίνουν στα κοινωνικά δίκτυα. Προτού όμως θεωρήσουμε την αντίδραση των παραληπτών του «δώρου» ως λογική, λόγω του ποσού των χρημάτων, νεότερη μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Τέξας υποδεικνύει ότι η γενναιοδωρία έχει μεγαλύτερη σημασία από το ίδιο το ποσό, με τους εθελοντές να εκτιμούν λανθασμένα την αξία της πράξης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε Journal of Experimental Psychology , οι καλοθελητές τείνουν να εστιάζουν στο αντικείμενο που προσφέρουν ή στη δωρεά, ενώ αντίθετα οι αποδέκτες του δίνουν μεγαλύτερη βάση στα θετικά συναισθήματα που τους δημιούργησε αυτή η καλοσυνάτη πράξη. Αυτό σημαίνει ότι οι «εσφαλμένες προσδοκίες» όσων γίνονται δωρητές, θα μπορούσαν να σταθούν εμπόδιο σε περισσότερες αγαθοεργίες.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης