ΙΦΝΕ: Αυξάνουν κατά 9 φορές τον κίνδυνο κατάθλιψης

ΙΦΝΕ: Αυξάνουν κατά 9 φορές τον κίνδυνο κατάθλιψης

Την αμφίδρομη σχέση ανάμεσα στις φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου και την κατάθλιψη εξετάζει νεότερη έρευνα, καθώς και τον τρόπο που αυτές οι δυο διαταραχές επηρεάζουν τα αδέλφια

220602193502_katathlipis
Την πολύπλοκη και αμφίδρομη σχέση μεταξύ της κατάθλιψης και των Φλεγμονώδων Νόσων του Εντέρου (ΙΦΝΕ), αλλά και πώς μπορούν να επηρεαστούν τα μέλη της οικογένειας αποκαλύπτει νεότερη μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια. Ειδικότερα, σύμφωνα με την μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Gastroenterology and Hepatology, ασθενείς που διαγνώστηκαν με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου (ΙΦΝΕ), διέτρεχαν έως και εννέα φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν κατάθλιψη, σε σύγκριση με το γενικό πληθυσμό. Το αξιοπερίεργο είναι όμως ότι ανάλογα, τα αδέρφια τους που δεν έπασχαν από φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, είχαν σχεδόν δύο φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κατάθλιψη.

Αντίθετα, οι ασθενείς με κατάθλιψη είχαν δύο φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν φλεγμονώδη νόσο του εντέρου και τα αδέρφια τους, χωρίς διαγνωσμένη κλινική κατάθλιψη, είχαν περισσότερες από μιάμιση φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν φλεγμονώδη νόσο του εντέρου.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης