Πανδημία: Τι αλλαγές έφερε στις μεταμοσχεύσεις ήπατος

Πανδημία: Τι αλλαγές έφερε στις μεταμοσχεύσεις ήπατος

Οι επιπτώσεις των κυμάτων της πανδημίας COVID-19 στα συστήματα υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο υπήρξε καταλυτική. Ένας από του τομείς που πλήγηκε ιδιαίτερα είναι και αυτός των μεταμοσχεύσεων συμπαγών οργάνων και ειδικότερα της μεταμόσχευσης ήπατος

211207152802_liver2
Η σαρωτική αυτή επίδραση της πανδημίας μπορεί να γίνει εύκολα κατανοητή αν αναλογιστεί κανείς τις πολύπλευρες συνέπειες που συνεπάγεται μια υγειονομική κρίση τέτοιας έντασης. Χαρακτηριστικά, μπορεί κάποιος να σταθεί στη δραματική μείωση των διαθέσιμων non-Covid κλινών Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και την επακόλουθη μείωση του αριθμού των υποψήφιων πτωματικών δωρητών οργάνων. Είναι γνωστό ότι οι ΜΕΘ αποτελούν ανά τον κόσμο τη βασική (αν όχι αποκλειστική) πηγή υποψήφιων πτωματικών δοτών. Πρόκειται κατά κανόνα για εγκεφαλικά νεκρούς συνανθρώπους μας, που έχουν διατηρήσει καλή λειτουργία των ζωτικών οργάνων τους.

Ακολούθως, η αναστολή λειτουργίας διαφόρων κλινικών και μονάδων νοσηλευτικών ιδρυμάτων λόγω υποστελέχωσης ή μετακίνησης προσωπικού αποτέλεσε αναμφισβήτητη πραγματικότητα. Την πίεση στην μεταμοσχευτική αλυσίδα ήρθε να αυξήσει και η σχετιζόμενη με την πανδημία αδυναμία κάλυψης παραγώγων αίματος από τα κατά τόπους τμήματα αιμοδοσίας πολλών μεταμοσχευτικών κέντρων. Το παζλ των αρνητικών επιδράσεων των κυμάτων κορονοϊού συμπληρώνει η πλημμελής παρακολούθηση ασθενών με χρόνια ηπατική νόσο, που οδήγησε σε απορρύθμιση και αύξηση των επιπλοκών στην ομάδα των ασθενών με βαριά ηπατικά νοσήματα που χρήζουν μεταμόσχευσης.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης