Πόσο καθαρός είναι ο αέρας που αναπνέουμε; Η απάντηση απογοητεύει

Πόσο καθαρός είναι ο αέρας που αναπνέουμε; Η απάντηση απογοητεύει

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει για άλλη μία φορά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σχετικά με τα αναπνευστικά και όχι μόνο προβλήματα που δημιουργούνται από το μολυσμένο αέρα που αναπνέουμε. Ποιες χώρες απειλούνται περισσότερο

220405140407_air-polution
Σχεδόν κανείς στον κόσμο δεν αναπνέει καθαρό αέρα, τονίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τη χρήση των ορυκτών καυσίμων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η ποιότητα αέρα είναι χειρότερη στις περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου και της Νοτιοανατολικής Ασίας, αλλά το 99% του παγκόσμιου πληθυσμού αναπνέει αέρα που υπερβαίνει τα όρια ποιότητας αφού περιέχει σωματίδια που προκαλούν ασθένειες. Επίσης και η ποιότητα του αέρα της Αφρικής παραμένει σε ιδιαίτερα κακά επίπεδα.

«Αφού επιβιώσαμε από την πανδημία, είναι απαράδεκτο να εξακολουθούμε να έχουμε 7 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως και 13 θανάτους το λεπτό που μπορούν να προληφθούν καθώς και αμέτρητα χαμένα χρόνια καλής υγείας λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης» τόνισε η Δρ. Maria Neira, επικεφαλής του τμήματος περιβάλλοντος, κλιματικής αλλαγής και υγείας του Π.Ο.Υ. «Ωστόσο, πάρα πολλές επενδύσεις εξακολουθούν να βυθίζονται σε ένα μολυσμένο περιβάλλον, αντί για καθαρό, υγιή αέρα» πρόσθεσε η ίδια.

Τα αιωρούμενα μικροσωματίδια στον αέρα εισχωρούν βαθιά στους πνεύμονες και από εκεί στις φλέβες και τις αρτηρίες, προκαλώντας ασθένειες. Αυτά τα σωματίδια προέρχονται από τις μεταφορές, τους σταθμούς παραγωγής ενέργειας, τη γεωργία, την καύση αποβλήτων, τη βιομηχανία και τις φυσικές πηγές, όπως είναι η σκόνη των ερήμων.


Κλείσιμο
Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης