Άνδρες – Γυναίκες: Να γιατί πονούν διαφορετικά – Τι αποκαλύπτουν τα νεύρα τους

Άνδρες – Γυναίκες: Να γιατί πονούν διαφορετικά – Τι αποκαλύπτουν τα νεύρα τους

Η αντίληψη του πόνου διαφέρει ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες και τώρα μια νέα έρευνα έρχεται να εξηγήσει τους λόγους που το νευρικό σύστημα των δύο φύλων επεξεργάζεται διαφορετικά τα ερεθίσματα του πόνου

220324131045_man-pain
Νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Brain δείχνει για πρώτη φορά πως στις γυναίκες οι νευρώνες του νωτιαίου μυελού επεξεργάζονται τον πόνο διαφορετικά από ότι στους άνδρες. Τα ευρήματα αυτά μπορούν να οδηγήσουν σε πιο προσωποποιημένες θεραπείες για τον χρόνιο πόνο, ιδίως λόγω της επιδημίας των οπιοειδών που δημιουργεί πρόβλημα κυρίως στις ΗΠΑ.

Παρόλο που είναι ευρέως γνωστό ότι οι γυναίκες και οι άνδρες αντιμετωπίζουν τον πόνο διαφορετικά, ωστόσο οι περισσότερες έρευνες που πραγματοποιούνται για το ζήτημα αυτό περιλαμβάνουν αρσενικά τρωκτικά. Η νέα όμως έρευνα είναι κάνει χρήση αρσενικού και θηλυκού ιστού του νωτιαίου μυελού τρωκτικών και ανθρώπων.

Εξετάζοντας τον ιστό του νωτιαίου μυελού στο εργαστήριο, οι ερευνητές κατάφεραν να δείξουν πως ένας νευρωνικός αυξητικός παράγοντας που λέγεται BDNF παίζει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της σηματοδότησης του πόνου στο νωτιαίο μυελό αρσενικών τρωκτικών και ανθρώπων αλλά όχι στα θηλυκά. Όταν όμως αφαιρέθηκαν οι ωοθήκες από τα θηλυκά, η διαφορά μειώθηκε, αποδεικνύοντας έτσι την ύπαρξη ορμονικής σύνδεσης.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως ο εγκεφαλικός νευροτροφικός παράγοντας (Brain Derived Neurotrophic Factor, BDNF) είναι μια πρωτεΐνη, ένας αυξητικός παράγοντας που τρέφει τα αιμοφόρα αγγεία και νεύρα και ρυθμίζει την ανάπτυξη, επιβίωση και διαφοροποίηση των νευρώνων, επηρεάζοντας τέλος την πλαστικότητα των συνάψεων.


Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης