Ήπαρ: Πώς αντιμετωπίζονται χειρουργικά οι ηπατικές μεταστάσεις

Ήπαρ: Πώς αντιμετωπίζονται χειρουργικά οι ηπατικές μεταστάσεις

Τους τρόπους με τους οποίους αντιμετωπίζονται χειρουργικά οι περιπτώσειςε δευτερογενών μεταστάσεων κακοηθών όγκων στο ήπαρ εξηγεί ο Δρ. Αλέξανδρος Γιακουστίδης Γενικός Χειρουργός με εξειδίκευση στη χειρουργική ογκολογία ήπατος, παγκρέατος, γαστρεντερικού και στη λαπαροσκοπική/ρομποτική χειρουργική

210723154555_hpar-1
Αρκετοί κακοήθεις όγκοι κατά τη διάγνωση τους ή κατά τη πορεία της εξέλιξης της αρχικής νόσου μπορεί να οδηγήσουν στην εμφάνιση δευτεροπαθών μεταστάσεων στο ήπαρ. Η χειρουργική παρέμβαση και αντιμετώπιση τους εξαρτάται από το είδος της αρχικής νόσου, το στάδιο, και τη δυνατότητα χειρουργικής εκτομής σε τεχνικό επίπεδο.

Μπορούν όλοι οι ασθενείς με διάγνωση δευτεροπαθών ηπατικών μεταστάσεων να υποβληθούν σε χειρουργείο, δηλαδή κάποιου είδους ηπατεκτομή;
Δυστυχώς όχι, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Κατ’ αρχήν από τη φύση της αρχικής κακοήθους νόσου. Είναι διαφορετική η αντιμετώπιση εάν πρόκειται για ηπατική μετάσταση από καρκίνο παχέος εντέρου και αλλάζει η προσέγγιση εάν πρόκειται για πρωτοπαθή καρκίνο παγκρέατος. Για αυτό είναι πολύ σημαντική η διενέργεια ογκολογικού συμβουλίου όπου συμμετέχουν χειρουργοί, ογκολόγοι, ακτινολόγοι και άλλες ειδικότητες ώστε να αποφασίζεται από κοινού η κατάλληλη θεραπευτική προσέγγιση για κάθε διαφορετικό ογκολογικό ασθενή.

Οι ηπατικές μεταστάσεις από καρκίνο παχέος εντέρου μπορεί να έχουν καλή πρόγνωση;
Φυσικά. Σημαντικοί λόγοι για την αυξημένη επιβίωση αυτής της ομάδας ασθενών και μετατροπής ουσιαστικά της μεταστατικής νόσου του καρκίνου παχέος εντέρου σε χρόνια νόσο αποτελούν τα επιτυχημένα σχήματα χημειοθεραπείας σε συνδυασμό με την ενδεδειγμένη χειρουργική αντιμετώπιση ηπατικών όγκων σε καθαρά όρια.


Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης