Αποκοιμιέστε στην πολυθρόνα; Σήμα SOS για μια επικίνδυνη νόσο

Αποκοιμιέστε στην πολυθρόνα; Σήμα SOS για μια επικίνδυνη νόσο

Αυξημένο κίνδυνο γνωστικής εξασθένισης κατά 40% διατρέχουν τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που αποκοιμιούνται για περισσότερο από μία ώρα στη διάρκεια της ημέρας. Τι έδειξε νέα έρευνα

220318142021_ASLEEP
Ο ύπνος κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να ακούγεται άκρως δελεαστικός αλλά σύμφωνα με νέα έρευνα μπορεί να αποτελεί προάγγελο της νόσου Αλτσχάιμερ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα νέα ευρήματα, οι ηλικιωμένοι ενήλικες που κοιμούνται κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν τη νόσο Αλτσχάιμερ, την ίδια ώρα που ο σύντομης διάρκειας ύπνος μπορεί να είναι συνέπεια της εξέλιξης της νόσου.

Σε μία προσπάθεια να επιστήσει την προσοχή των ηλικιωμένων μάλιστα η Δρ. Yue Leng, συγγραφέας της μελέτης και επίκουρη καθηγήτρια ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, τόνισε πως ιδιαίτερα όσοι ηλικιωμένοι αντιμετωπίζουν τη νόσο θα πρέπει «να είναι προσεκτικοί στη συμπεριφορά τους κατά τη διάρκεια της ημέρας».

Αναλύοντας τους λόγους συσχέτισης των δύο η Δρ. Leng τόνισε πως «θα μπορούσε να είναι μία αντανάκλαση της νόσου Αλτσχάιμερ στο προκλινικό στάδιο που επηρεάζει το δίκτυο που προωθεί την αφύπνιση και συμβάλλει στην αυξημένη υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας» προσθέτοντας πως «ο υπερβολικός ημερήσιος υπνάκος μπορεί να επηρεάσει το νυχτερινό, με αποτέλεσμα την αλλαγή των 24ωρων κιρκαδιανών ρυθμών, που έχει σχέση με τον αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου Αλτσχάιμερ» .

Για τις ανάγκες της έρευνας, περισσότεροι από 1.400 Αμερικανούς ηλικιωμένους, μέσης ηλικίας 81 ετών, φορούσαν ρολόι που έμοιαζε με όργανο παρακολούθησης της δραστηριότητας τους για δύο εβδομάδες κάθε χρόνο. Οποιαδήποτε παρατεταμένη περίοδος απραξίας από τις 9 π.μ. έως τις 7 μ.μ. θεωρούνταν ύπνος. Επιπλέον οι ηλικιωμένοι υποβλήθηκαν σε μία σειρά από νευρολογικές εξετάσεις κάθε χρόνο.


Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης