Ξηροφθαλμία: Η ψυχική διαταραχή που την επιδεινώνει – Θα εκπλαγείτε

Ξηροφθαλμία: Η ψυχική διαταραχή που την επιδεινώνει – Θα εκπλαγείτε

Μπορεί η ξηροφθαλμία να επιδεινώνεται από την συνυπάρχουσα κατάθλιψη ή το αντίστροφο - η ξηρότητα των οφθαλμών να οδηγεί σε εντονότερη καταθλιπτική εικόνα των ασθενών; Τον συσχετισμό ανάμεσα στην χρόνια ξηροφθαλμία και την καταθλιπτική συνδρομή εξετάζει πρόσφατη έρευνα που καταλήγει σε ενδιαφέροντα συμπεράσματα

220315144711_dryed-eyes
Τη συσχέτιση μεταξύ της ξηροφθαλμίας και της κατάθλιψης επιχείρησαν οι επιστήμονες εξάγοντας το συμπέρασμα πως η κατάθλιψη και η σοβαρή ξηροφθαλμία μπορεί να συνδέονται.

Η ξηροφθαλμία είναι πολύ συνήθης, επηρεάζοντας περίπου 16 εκατομμύρια Αμερικανών, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Όρασης των Η.Π.Α. Αυτό που διαφέρει είναι η εντονότητα των συμπτωμάτων, αφού ορισμένοι μπορεί να αποκτούν πιο έντονη ξηροφθαλμία όταν βρίσκονται πολλές ώρες μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή, γεγονός που αντιμετωπίζεται με σταγόνες και τακτικά διαλείμματα. Άλλοι αντιμετωπίζουν πιο έντονο πρόβλημα που σχετίζονται με αυτοάνοσες καταστάσεις όπως είναι το σύνδρομο Sjögren ή ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο JAMA Ophthalmology, δείχνει πως υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της κατάθλιψης και των πιο έντονων συμπτωμάτων ξηροφθαλμίας. Ειδικότερα, οι ερευνητές βρήκαν πως από τους συνολικά 535 ενήλικες, εκείνοι που διαγνώστηκαν με κατάθλιψη είχαν σοβαρότερο πρόβλημα ξηροφθαλμίας κατά τη διάρκεια της μελέτης.


Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης