Κορωνοϊός: Πού και πώς «χτυπάει» το νευρικό σύστημα και τον εγκέφαλο – Όλα όσα γνωρίζουμε

Κορωνοϊός: Πού και πώς «χτυπάει» το νευρικό σύστημα και τον εγκέφαλο – Όλα όσα γνωρίζουμε

Τις νευρολογικές επιπτώσεις της COVID-19 και τον τρόπο που ο κορωνοϊός εισβάλει στο κεντρικό νευρικό σύστημα αναλύει ο κύριος Κωνσταντίνος Βουμβουράκης Καθηγητής Νευρολογίας Νευροανοσολογίας στο ΕΚΠΑ και Διευθυντής-Υπεύθυνος Τμήματος Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας στο Metropolitan Hospital. Πώς επηρεάζει ο κορωνοϊός τον εγκέφαλο και τι μέλλει γενέσθαι στη «μετά-COVID» εποχή

220128101225_woman-stroke-headache-brain-pain-sofa-1
Εδώ και δύο χρόνια, από το ξέσπασμα της πανδημίας COVID-19 συλλέγονται κλινικά δεδομένα τα οποία δείχνουν μια συσχέτιση της λοίμωξης από τον SARS-CoV-2 με νευρολογικές παρενέργειες όπως «ανοσμία» ή «αγευσία» (απώλεια της όσφρησης ή της γεύσης) και νευροανοσολογικά σύνδρομα.

Τον Απρίλιο του 2021 δημοσιεύθηκε στο έγκυρο περιοδικό Lancet μια έρευνα στην οποία μελετήθηκε συγκριτικά και στατιστικά το ιστορικό 236 χιλιάδων ανθρώπων που είχαν νοσήσει από την COVID-19 και είχαν θεραπευτεί. Η έρευνα έδειξε ότι ένας στους τρεις από αυτούς τους ανθρώπους παρουσίασε κάποιο νευρολογικό ή ψυχιατρικό πρόβλημα έξι μήνες μετά τη νόσησή του, ένας στους πενήντα έπαθε εγκεφαλικό επεισόδιο και ένας στους έντεκα εμφάνισε σοβαρές διαταραχές των εγκεφαλικών του λειτουργιών.


Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης