Μακροζωία: Η επιστήμη αποκαλύπτει τα μυστικά όσων ξεπερνούν τα 100

Μακροζωία: Η επιστήμη αποκαλύπτει τα μυστικά όσων ξεπερνούν τα 100

«Μυστήριο» παραμένει για τους επιστήμονες το γεγονός ότι ορισμένοι άνθρωποι φτάνουν και ξεπερνούν τα 100 χρόνια ζωής, παρουσιάζοντας, μάλιστα, ελάχιστα προβλήματα υγείας – Ποια είναι η διαφορά τους με τον γενικό πληθυσμό και τι μπορούμε να κάνουμε για να μοιάσουμε στους αιωνόβιους

191107195251_oldies
Ένας 35χρονος έχει μόλις 1,5% πιθανότητα θανάτου μέσα στα επόμενα 10 χρόνια, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην ηλικία των 75 ετών ανέρχεται στο 45%. Είναι προφανές πως η γήρανση κάνει κακό στην υγεία μας. Από τη θετική πλευρά, όμως, οι επιστήμονες έχουν κάνει τεράστια πρόοδο στην κατανόηση των βασικών μηχανισμών που ελέγχουν τη γήρανση και των παθήσεων που σχετίζονται με την ηλικία, όπως σημειώνουν o Richard Faragher, καθηγητής Βιογεροντολογίας στο Πανεπιστήμιο του Brighton και o Nir Barzilai, καθηγητής Ιατρικής στο Ιατρικό Κολέγιο Albert Einstein σε άρθρο τους στο The Conversation.

Μερικές από τις πιο στενά συνδεδεμένες βιολογικές διεργασίες –τα γνωστά «ορόσημα της γήρανσης»– όπως το απόθεμα βλαστοκυττάρων και η επικοινωνία μεταξύ των κυττάρων, λειτουργούν για να μας κρατούν υγιείς στην αρχή της ζωής μας. Τα προβλήματα ξεκινούν όταν αυτές οι διεργασίες αρχίζουν να φθίνουν. Οι κλινικές δοκιμές βρίσκονται υπό εξέλιξη προκειμένου να διαπιστωθεί αν η στόχευση κάποιων από αυτά τα ορόσημα μπορεί να βελτιώσει τη διαβητική νεφρική λειτουργία, πτυχές της ανοσολογικής λειτουργίας και ουλές στους πνεύμονες.


Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης