Ενδομητρίωση – Καρκίνος ωοθηκών: Ποιες ομοιότητες έχουν οι δύο παθήσεις

Ενδομητρίωση – Καρκίνος ωοθηκών: Ποιες ομοιότητες έχουν οι δύο παθήσεις

Για τα συμπτώματα και την αντιμετώπισης της ενδομητρίωσης και του καρκίνου των ωοθηκών μιλάει στο ygeiamou ο κ. Ιάκωβος Σούσης, Μαιευτήρας Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής ο οποίος εξηγεί τη φύση κάθε πάθησης και τους λόγους για τους οποίους μπορεί να συγχέονται αλλά και να συνδέονται

191211180410_woman_thinking
Η ενδομητρίωση και ο καρκίνος των ωοθηκών μπορεί να έχουν παρόμοια συμπτώματα – όπως φούσκωμα, αίσθηση πίεσης και πόνο στη λεκάνη – πρόκειται για δύο σαφώς διαφορετικές παθήσεις. Οι γυναίκες που πάσχουν όμως από ενδομητρίωση, έχουν ελαφρώς υψηλότερο κίνδυνο να νοσήσουν από καρκίνο των ωοθηκών.

Η ενδομητρίωση είναι μια χρόνια γυναικολογική πάθηση, κατά την οποία κύτταρα που μοιάζουν με εκείνα του ενδομήτριου (της «φόδρας» της μήτρας) αναπτύσσονται σε άλλα σημεία του οργανισμού. Οι γυναίκες με ενδομητρίωση συνήθως έχουν έντονο πόνο στη λεκάνη (πυελικό πόνο), βαριά εμμηνορροϊκή αιμορραγία και δυσκολεύονται να μείνουν έγκυοι (υπογονιμότητα).

Στον καρκίνο των ωοθηκών υπάρχει επίσης «ανώμαλη» ανάπτυξη ιστού, ο οποίος μπορεί να επηρεάσει το αναπαραγωγικό σύστημα. Αντίθετα με τα κύτταρα της ενδομητρίωσης, αυτός ο ιστός που αναπτύσσεται δεν είναι καλοήθης, μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στα υγιή κύτταρα και να εξαπλωθεί και σε άλλα σημεία του οργανισμού.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης