Κορωνοϊός: Ο παράγοντας που αυξάνει κατά 50% την πιθανότητα σοβαρής νόσου

Κορωνοϊός: Ο παράγοντας που αυξάνει κατά 50% την πιθανότητα σοβαρής νόσου

Ερευνητική ομάδα με επικεφαλής Έλληνα επιστήμονα υποστηρίζει ότι διαθέτει τα ισχυρότερα μέχρι στιγμής ευρήματα που δείχνουν ότι η περιοχή κατοικίας των ανθρώπων επηρεάζει σημαντικά τις πιθανότητες σοβαρής COVID-19

210303173251_maska-thessaloniki34
Η διαμονή σε μια πόλη με ατμοσφαιρική ρύπανση ενδεχομένως να συνεπάγεται σοβαρότερη νόσηση για κάποιον που θα κολλήσει κορωνοϊό, σύμφωνα με μελέτη Έλληνα ερευνητή από το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης που δημοσιεύθηκε στο Environmental Health Perspectives.

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον Δρ. Μανώλη Κογεβίνα, εξέτασαν δεδομένα σχεδόν 10.000 ανθρώπων στην Ισπανία, συγκεντρώνοντας πληροφορίες από επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 αλλά και από άτομα που είχαν κολλήσει χωρίς να εκδηλώσουν συμπτώματα.

Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι όσοι από τους συμμετέχοντες ζούσαν σε περιοχές με υψηλότερα επίπεδα μικροσωματιδίων PM2.5 και διοξειδίου του αζώτου (NO2) είχαν 50% περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν σοβαρά από COVID-19.

Τα PM2.5 και το NO2, που παράγονται από τα ορυκτά καύσιμα, έχουν συνδεθεί με ασθένειες όπως η άνοια και οι καρδιακές παθήσεις.

Κλείσιμο
Τώρα, λοιπόν, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι διαθέτουν «τα πιο ισχυρά έως τώρα στοιχεία» που συνδέουν την ατμοσφαιρική ρύπανση με χειρότερα αποτελέσματα για τους ανθρώπους που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό.

Πιο αναλυτικά, οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από 9.605 συμμετέχοντες στην Καταλονία και βρήκαν 481 επιβεβαιωμένα περιστατικά COVID-19. Επίσης, πήραν δείγματα αίματος από 4.000 συμμετέχοντες για να μετρήσουν τα αντισώματα που δείχνουν ότι ένα άτομο είχε ασυμπτωματική COVID-19, το 18% των οποίων βγήκε θετικό.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης