Συμπληρώματα διατροφής: Αυτό είναι ο λόγος που δεν δρουν σε όλους το ίδιο

Συμπληρώματα διατροφής: Αυτό είναι ο λόγος που δεν δρουν σε όλους το ίδιο

Ελληνική μελέτη αποκαλύπτει γιατί δεν αποκομίζουν όλοι τα ίδια οφέλη από τα συμπληρώματα διατροφής - Ακούστε τη συνέντευξη/podcast των Ελλήνων ερευνητών στο περιοδικό Nutrition Reviews

190612122854_vitamini2-1280x720
Η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας θρεπτικών συστατικών συνδέεται άμεσα με την καλή υγεία του οργανισμού μας, καθώς μια ποιοτικά φτωχή διατροφή μπορεί να προκαλέσει μυϊκή ατονία, πνευματική κόπωση, κατάθλιψη και έκπτωση της ποιότητας ζωής. Για αυτό το λόγο ένας μεγάλος αριθμός ατόμων καταφεύγει στα συμπληρώματα διατροφής. Ωστόσο, όλοι άνθρωποι δεν αποκρίνονται στα συμπληρώματα με τον ίδιο τρόπο και αυτό μπορεί να οφείλεται και σε διαφορές που έχουν στο γενετικό τους υπόβαθρο.

Σε πρόσφατη δημοσίευση στο περιοδικό Nutrition Reviews με τίτλο “Genotype-guided dietary supplementation in Precision Nutrition”, η ερευνητική ομάδα του καθηγητή Αριστείδη Ηλιόπουλου στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και των συνεργατών του στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, αξιολόγησαν δεδομένα που συνδέουν τη γενετική ποικιλομορφία με διαφορετικές αποκρίσεις σε μερικά από τα πιο δημοφιλή συμπληρώματα διατροφής όπως η βιταμίνη D, ο ψευδάργυρος, το φολικό οξύ κ.λπ.

«Ένα εντυπωσιακό παράδειγμα αποτελεί η χορήγηση συμπληρωμάτων ριβοφλαβίνης που αναδεικνύεται ως πιο αποτελεσματική σε σχέση ακόμα και με αντιϋπερτασικά φάρμακα στη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης, αλλά μόνο σε υπερτασικούς ασθενείς που φέρουν μια γενετική ιδιαιτερότητα στο γονίδιο MTHFR. Αντίστοιχα παραδείγματα αφορούν στην καθυστέρηση εκδήλωσης της νόσου Alzheimer», εξηγεί η Δρ Καλλιόπη Γκούσκου, πρώτη συγγραφέας του άρθρου.

Το θέμα αυτό έχει ιδιαίτερη βαρύτητα στο πλαίσιο της ανάπτυξης και χορήγησης «εξατομικευμένων» συμπληρωμάτων διατροφής που έχουν ήδη ξεκινήσει να αξιοποιούνται στις ΗΠΑ.
«Με έναν αυξανόμενο αριθμό επαγγελματιών στον τομέα της Υγείας να χορηγούν συμπληρώματα διατροφής, η αντιστοίχιση τους με το γονιδιακό μας υπόβαθρο αποκτά ιδιαίτερη αξία για την επίτευξη των βέλτιστων οφελών για την υγεία», προσθέτει ο κ. Ηλιόπουλος.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης