Σας αρέσει το βουνό; Ανακαλύψτε από ποια σοβαρή νόσο προστατεύεστε όταν ζείτε σε μεγάλο υψόμετρο

Σας αρέσει το βουνό; Ανακαλύψτε από ποια σοβαρή νόσο προστατεύεστε όταν ζείτε σε μεγάλο υψόμετρο

Όσο πιο ψηλά τόσο πιο καλά, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την προστασία από μια σοβαρή και απειλητική για τη ζωή νόσο. Τι έδειξε νέα επιστημονική μελέτη

210930170315_altitude-teen-man-1280x720
Θα μπορούσε η ζωή σε μεγάλο υψόμετρο να επηρεάζει τις πιθανότητες εκδήλωσης εγκεφαλικού επεισοδίου; Σε αυτό το ενδιαφέρον ερώτημα προσπάθησε να απαντήσει μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Physiology, η πρώτη που εξετάζει τα περιστατικά νοσηλείας λόγω εγκεφαλικού επεισοδίου και θανάτου σε ανθρώπους που ζουν σε τέσσερις περιοχές με διαφορετικό υψόμετρο στο Εκουαδόρ. Η μελέτη περιλαμβάνει δεδομένα που συγκεντρώθηκαν σε 17 χρόνια από περισσότερους από 100.000 ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο, διαπιστώνοντας πως οι άνθρωποι που ζουν σε μεγαλύτερο υψόμετρο διατρέχουν χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και θανάτου από αυτό και ότι η προστατευτική αυτή επίδραση είναι ισχυρότερη στα 2-3.500 μέτρα.

Το ιδανικό υψόμετρο
Το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι η κύρια αιτία θανάτου και αναπηρίας παγκοσμίως, με τους συχνότερους παράγοντες υγείας και τρόπου ζωής που συμβάλλουν στην εκδήλωσή του να περιλαμβάνουν το κάπνισμα, την υψηλή αρτηριακή πίεση, την υψηλή χοληστερόλη και την έλλειψη φυσικής δραστηριότητας. Ωστόσο, υπάρχει και ένας άλλος, παραγνωρισμένος παράγοντας που θα μπορούσε, επίσης, να επηρεάζει τον κίνδυνο και δεν είναι άλλος από το υψόμετρο.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης