Νόσος Αλτσχάιμερ: Ο παράγοντας που αυξάνει τον κίνδυνο νόσησης

Νόσος Αλτσχάιμερ: Ο παράγοντας που αυξάνει τον κίνδυνο νόσησης

Τα αναπαραγωγικά χρόνια μιας γυναίκας φαίνεται ότι σχετίζονται με τον κίνδυνο εκδήλωσης νόσου Αλτσχάιμερ, ισχυρίζεται πρόσφατη έρευνα. Τι παρατήρησαν οι ερευνητές

200909205629_woman
Αν και η μεγαλύτερη διάρκεια στην αναπαραγωγική ζωή μιας γυναίκας θα συνοδευόταν ενδεχομένως από θετικό πρόσημο, φαίνεται πως μια τέτοια εξέλιξη δεν είναι ευχάριστη καθώς, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύεται στο Menopause, τα αναπαραγωγικά χρόνια μια γυναίκας αυξάνουν αναλόγως τις πιθανότητές της να εμφανίσει νόσο του Αλτσχάιμερ.

Το νέο επιστημονικό συμπέρασμα δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία. Με αφορμή τις αυξητικές τάσεις της νόσου Αλτσχάιμερ λόγω της γήρανσης του πληθυσμού, πλήθος παλαιότερων μελετών που επικεντρώθηκαν στις έμφυλες διαφορές στη νοσηρότητα, έχουν καταδείξει τον ρόλο των οιστρογόνων στην εκδήλωση της νευροεκφυλιστικής νόσου. Κάποιες έχουν ενοχοποιήσει τα υψηλά ή πολύ χαμηλά επίπεδα οιστραδιόλης ενώ άλλες έχουν συσχετίσει τα περισσότερα αναπαραγωγικά χρόνια ή την ορμονοθεραπεία μετά την εμμηνόπαυση με υψηλότερο κίνδυνο άνοιας. Ωστόσο, για καθένα από τα συμπεράσματα υπήρξαν μελέτες που τα αντέκρουσαν.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης