Οι δυο κίνδυνοι υγείας που απειλούν τις εργαζόμενες σε νυχτερινές βάρδιες

Οι δυο κίνδυνοι υγείας που απειλούν τις εργαζόμενες σε νυχτερινές βάρδιες

Νέα ελληνική έρευνα από επιστήμονες του ΕΚΠΑ υποστηρίζει ότι η εργασία σε νυχτερινή βάρδια συνδέεται άμεσα με διαταραχές του εμμηνορυσιακού κύκλου και με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης ενδομητρίωσης – Διαβάστε πώς σχετίζονται οι δύο παθήσεις με τις συνθήκες εργασίας

ezgif_com-gif-maker_-_2021-07-16T101004_652
Σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε πρόσφατα στο 23ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Ενδοκρινολογίας, οι γυναίκες που εργάζονται σε νυχτερινές βάρδιες μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο διαταραχών εμμήνου ρύσης και ανάπτυξης ενδομητρίωσης. Η έρευνα βρήκε μια μείωση στην έκφραση των γονιδίων PER-2, CRY-1 και CLOCK παράλληλα με μια αύξηση του REV-ERBb στους εξωμήτριους συγκριτικά με τους ενδομητρικούς ιστούς. Πριν από αυτή την έρευνα, δεν υπήρχε καμία δημοσιευμένη μελέτη που να σχετίζει αυτές τις τροποποιήσεις στον πυρήνα των γονιδίων ρύθμισης του κιρκαδιανού ρολογιού του οργανισμού και τις επιπτώσεις στις γυναίκες με ενδομητρίωση.

Η ενδομητρίωση είναι μια κατάσταση κατά την οποία ο ο ενδομήτριος ιστός, που φυσιολογικά επενδύει τη μήτρα, αρχίζει να αναπτύσσεται σε άλλα σημεία, όπως οι ωοθήκες και οι σάλπιγγες. Αφορά περίπου το 10% (190 εκατομμύρια) των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας παγκοσμίως και τα συμπτώματά της διαφέρουν, επηρεάζοντας κάποιες γυναίκες σε μεγάλο βαθμό, ενώ άλλες μπορεί να μην παρουσιάσουν καθόλου αξιόλογα συμπτώματα. Στις σοβαρές περιπτώσεις, η ενδομητρίωση μπορεί να είναι πολύ επώδυνη και να προκαλέσει υπογονιμότητα, λόγω των πιθανών επιπτώσεών της στην πυελική κοιλότητα, τις ωοθήκες, τις σάλπιγγες ή τη μήτρα. Η διαταραχή του κιρκαδιανού ρυθμού στις εργαζόμενες σε νυχτερινές βάρδιες έχει σχετιστεί με μη φυσιολογική έμμηνο ρύση, καθώς και αυξημένες πιθανότητες ανάπτυξης ενδομητρίωσης και όγκων στις ωοθήκες.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης