Γόνατο – Ρήξη μηνίσκου: Δύο θεραπευτικές επιλογές για γρήγορη και ανώδυνη αντιμετώπιση

Γόνατο – Ρήξη μηνίσκου: Δύο θεραπευτικές επιλογές για γρήγορη και ανώδυνη αντιμετώπιση

Επειδή ο μηνίσκος έχει μικρή δυνατότητα αυτοεπούλωσης η ρήξη του συνήθως απαιτεί χειρουργική αποκατάσταση - Ο Ιωάννης Κ. Τριανταφυλλόπουλος, Ορθοπεδικός, Διευθυντής της Ε’ Ορθοπεδικής Κλινικής του ΥΓΕΙΑ παρουσιάζει την πλέον σύγχρονη μέθοδο αποκατάστασης

200109185122_knee-pain
Σε κάθε γόνατο υπάρχουν δύο μηνίσκοι, ο έσω και ο έξω. Ο μηνίσκος αποτελείται από κολλαγόνο ιστό και ο ρόλος του είναι να απορροφά αλλά και να κατανέμει σωστά τα φορτία που ασκούνται στις αρθρικές επιφάνειες του γόνατος.

Οι μηνίσκοι έχουν σχήμα ημισεληνοειδές, μαλακή σύσταση σαν μαξιλαράκι και είναι τοποθετημένοι στην περιφέρεια των αρθρικών επιφανειών των κονδύλων της κνήμης, τις οποίες κάνουν βαθύτερες βελτιώνοντας την επαφή τους με τους μηριαίους κονδύλους και αυξάνοντας έτσι την σταθερότητα του γόνατος.

Πως προκαλείται η ρήξη του μηνίσκου;
Ρήξη ενός μηνίσκου μπορεί να συμβεί μετά από βίαιη στροφική κάκωση (οξεία ρήξη) ή να δημιουργηθεί προοδευτικά μετά από επαναλαμβανόμενους μικροτραυματισμούς (χρόνια εκφυλιστική ρήξη).

Από το είδος, το σημείο και την έκταση μιας ρήξης ενός μηνίσκου θα εξαρτηθεί τόσο το μέγεθος των ενοχλημάτων όσο και το είδος της θεραπευτικής αντιμετώπισης. Δυστυχώς ο μηνίσκος έχει μικρή δυνατότητα αυτοεπούλωσης λόγω της ανεπαρκούς αιμάτωσής του. Συνήθως λοιπόν μια ρήξη μηνίσκου απαιτεί χειρουργική αποκατάσταση.

Κλείσιμο
Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης